Υπαινιγμοί Βενιζέλου για πρόωρες εκλογές. Οι εταίροι θέλουν παράταση Μνημονίου λόγω ΣΥΡΙΖΑ

Υπαινιγμοί Βενιζέλου για πρόωρες εκλογές. Οι εταίροι θέλουν παράταση Μνημονίου λόγω ΣΥΡΙΖΑ
Menelaos Myrillas / SOOC

Σαφείς υπαινιγμούς για πρόωρες εκλογές άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας επίσης ότι oι εταίροι θέλουν παράταση Μνημονίου λόγω ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου βρίσκεται ως υπουργός Εξωτερικών για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, σχολίασε τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν μπορεί να επισημοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο λόγος που οι εταίροι μας δεν μας εμπιστεύονται και έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση, έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό -όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού», αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. «Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Αναρωτιέται, και δίκαια, κάθε Έλληνας πολίτης γιατί υπάρχει μια τόσο σκληρή και μακρά διαπραγμάτευση «πού κολλάει το πράγμα»; Γιατί, μια χώρα όπως η Ελλάδα, μετά από πέντε χρόνια θυσιών, τώρα που εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ισχυρό τραπεζικό σύστημα, έχει δυσκολία να επισημοποιήσει την έξοδο από το Πρόγραμμα και τη μετάβαση σε μια νέα φάση, χωρίς Μνημόνιο και Τρόικα ;

Το ερώτημα είναι γιατί οι εταίροι μας έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση. Τι είναι αυτό που δεν εμπιστεύονται; Είναι προφανές ότι ο λόγος είναι βαθειά πολιτικός. Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό -όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις.

Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια. Η αλήθεια λοιπόν λέει ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το Πρόγραμμα, από το Μνημόνιο και την Τρόικα και να περάσει σε μια άλλη εποχή σοβαρότητας, υπευθυνότητας, συλλειτουργίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε ισότιμη βάση».

Δημοφιλή