ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/12/2014 07:41 EET | Updated 04/12/2014 08:20 EET

Καταψήφισε το νέο Κώδικα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

eurokinissi

Οι κάλπες της Αθήνας τουλάχιστον μίλησαν.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με ποσοστό 88,5%, απορρίπτει το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από τους 10.114 δικηγόρους που συμμμετείχαν στην ψηφοφορία του ΔΣΑ (46,7% επί των εγγεγραμμένων), οι 8.961 δικηγόροι μέλη του ΔΣΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και 968 τάχθηκαν υπέρ των επίμαχων τροπολογιών. Λευκό ψψήφισαν 71 δικηγόροι, ενώ τα άκυρα ήταν 108.

Επίσης, 4.578 Αθηναίοι δικηγόροι επέλεξαν ως μορφή κινητοποιήσεων τους την αποχή διαρκείας και 3.729 την στοχευμένη ή περιορισμένης διάρκειας αποχή.

Με το νέο Κώδικα, καταργείται η εξέταση μαρτύρων στα πρωτοβάθμια δικαστήρια, προκειμένου να επισπευσθούν οι δικαστικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδoς σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο :

1. Με τις προτεινόμενες αλλαγές στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και τους πλειστηριασμούς ακινήτων καταργούνται βασικά ένδικα μέσα και προβλέπονται ασφυκτικές προθεσμίες. Ενισχύονται τα προνόμια των Τραπεζών και περιορίζονται τα δικαιώματα εργαζομένων.

3. Καταργείται η προφορική συζήτηση της υπόθεσης, δηλαδή η εξέταση μαρτύρων στα πρωτοβάθμια δικαστήρια. Αυτή η βουβή συζήτηση γίνεται χωρίς την παρουσία μαρτύρων, διαδίκων και πληρεξουσίων δικηγόρων! Έτσι, εισάγεται ένα «πρότυπο δίκης», όπου αναιρούνται οι θεμελιώδεις αρχές της αμεσότητας και της προφορικότητας που διέπουν την πολιτική δίκη. Καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και κάθε έννοια δίκαιης δίκης.

4. Με τη διατήρηση των υψηλών παραβόλων και της καταβολής δικαστικού ενσήμου παραβιάζεται το δικαίωμα, ιδίως των οικονομικά αδύναμων πολιτών, να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2015, συνέρχεται στην Αθήνα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας η οποία θα καθορίσει, σύμφωνα με τα πανελλαδικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, τη μορφή των αντιδράσεων και των ενεργειών που θα υπάρξουν. Οι εκτιμήσεις θέλουν τα πανελλαδικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, να διαμορφώνονται στο πνεύμα των αποτελεσμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.