Είναι όντως τα οστά του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου ΙΙΙ

Είναι όντως τα οστά του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου ΙΙΙ
University Of Leicester

Πριν δύο χρόνια βρέθηκε ένας σκελετός με σκολίωση, φθαρμένος από μαχη σε ένα πάρκινγκ στο Λέστερ της Αγγλίας. Με βάση τα στοιχεία που έχουν, οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται πως βρήκαν τα οστά του Ριχάρδου ΙΙΙ.

Με σωστά στοιχεία οι αρχαιολόγοι οδηγήθηκαν στο πάρκινγκ οπού εκεί βρισκόταν κάποτε ένα μοναστήρι που λεγόταν οτι είναι η τελευταία κατοικία του βασιλιά.

Ο σκελετός είναι αρσενικός, η ηλικία του ταιριάζει αυτή του μονάρχη, έχει πολλαπλά τραύματα από μάχες και έχει ακόμα και τα χαρακτηριστικά της σκολίωσης που τον ταλαιπωρούσε. Αλλά ακόμα και έτσι, οι επιστήμονες δεν θα μπορούσαν να είναι απόλυτα σίγουροι χωρίς στοιχεία από το DNA του σκελετού.

Σήμερα, μια ομάδα βιολόγων, ιστορικών και αρχαιολόγων ανακοίνωσαν ότι έχουν ολοκληρώσει την ανάλυση του DNA του σκελετού. Όπως αναφέρουν στο περιοδικό Nature Communications, είναι πραγματικά ο πρώην βασιλιάς πέρα από κάθε αμφιβολία.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι εντυπωσιακά! Είναι πράγματι τα λείψανα του Ριχάρδου ΙΙΙ», λέει ο Turi King, ο γενετιστής του Πανεπιστημίου του Λέστερ, που έκανε την ανάλυση του DNA, «Ακόμη και με τις πιο συντηρητικές στατιστικές αναλύσεις μας, είμαστε 99,999 % σίγουροι».

Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό: Με τον εντοπισμό του γενετικού υλικού μέσα από περισσότερες από 20 γενιές, από το οικογενειακό δέντρο του νεκρού βασιλιά μέχρι τους απογόνους του, οι επιστήμονες έχουν ολοκληρώσει την «παλαιότερη» ταυτοποίηση του DNA ενός γνωστού ατόμου.

Γεννημένος στην Αγγλία στις 2 Οκτωβρίου 1452, ο Ριχάρδος III υπηρέτησε ως βασιλιάς της Αγγλίας για δύο μόνο χρόνια, αλλά η βασιλεία του ήταν μία από τα πιο ιστορικές και πιο ταραγμένες. Πιστώνεται με την ευθύνη για αρκετές δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων των ανηψιών του, Εδουάρδου και Ριχάρδου και του Ερρίκου VI. O Σαίξπηρ τον παρουσίασε ως ένα τυραννικό άρχοντα, αλλά οι σύγχρονοι μελετητές ανέφερoυν ότι ο Ριχάρδος III ήταν ένας επιτυχημένος ηγέτης. Πέθανε στην Αγγλία το 1485.

Δημοφιλή