«Αινιγματικός» σχηματισμός στον Άρη

«Αινιγματικός» σχηματισμός στον Άρη
NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Κατά καιρούς ο Άρης έχει απασχολήσει την επικαιρότητα λόγω «παράξενων» σχηματισμών που έχουν θεαθεί στην επιφάνειά του, όπως οι «Πυραμίδες» και το «Πρόσωπο» στην περιοχή που έχει κατονομαστεί «Κυδωνία» προσελκύοντας την προσοχή του ευρέος κοινού (συνωμοσιολογικών...τάσεων και μη) .

Με την ευρύτερη έννοια των «αινιγμάτων», σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ένας παράξενος κυκλικός σχηματισμός, πλάτους δύο χιλιομέτρων, ο οποίος παραπέμπει σε «νησί» περιτριγυρισμένο από μία «θάλασσα» λάβας. Η συγκεκριμένη περιοχή, (Αθαμπάσκα) περιέχει κάποιες από τις νεότερες ροές λάβας στον Κόκκινο Πλανήτη, οπότε και, σύμφωνα με το Jet Propulsion Laboratory της NASA, θεωρείται ότι είναι πιθανόν ο σχηματισμός αυτός να έχει προκύψει λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας.

«Ίσως λάβα να διείσδυσε κάτω από το ύψωμα και να άσκησε ώθηση από κάτω προς τα πάνω. Μοιάζει σαν να λείπει υλικό, οπότε είναι επίσης πιθανόν να υπήρχε μία σημαντική ποσότητα πάγου, η οποία εκτοπίστηκε από την θερμότητα της λάβας. Υπάρχει μια σειρά χαρακτηριστικών στην περιοχή που συνεχίζει να μπερδεύει τους επιστήμονες» αναφέρεται σχετικά, ενώ εκφράζεται η ελπίδα ότι λεπτομερέστερη μελέτη της συγκεκριμένης φωτογραφίας του HiRISE (ενός εκ των έξι οργάνων του Mars Reconnaissance Orbiter) θα δώσει περισσότερα στοιχεία.

Δημοφιλή