ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2014 17:41 EET | Updated 04/12/2014 17:42 EET

ΗΠΑ: Κυβερνητική «έφοδος» για τις σεξουαλικές επιθέσεις σε στρατόπεδα

Jupiterimages via Getty Images

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ παρουσίασε 4 νέες πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου των σεξουαλικών επιθέσεων που σημειώνονται στους κόλπους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, την ώρα που το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα μια προκαταρκτική έκθεση για το 2014 που καταγράφει ενδείξεις βελτίωσης της κατάστασης αφότου επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα εδώ και 3 χρόνια.

Η έρευνα καταδεικνύει μία μείωση του συνολικού αριθμού των περιστατικών σεξουαλικής επίθεσης και μία μεγαλύτερη προθυμία των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων να καταγγέλλουν τις επιθέσεις στις αρχές. Την ίδια στιγμή ωστόσο, στην έκθεση αυτή διατυπώνεται η ανησυχία ότι το 60% και πλέον των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων πιστεύει ότι έχει υποστεί πράξεις αντιποίνων επειδή κατήγγειλε τα εγκλήματα αυτά.

Ως αποτέλεσμα ο Χέιγκελ συμπεριέλαβε ένα μέτρο για την καταπολέμηση του φαινομένου των αντιποίνων μεταξύ των συνολικά 4 οδηγιών που πρότεινε με στόχο να συμβάλλουν στο να σημειωθεί πρόοδος στον αγώνα εναντίον των σεξουαλικών επιθέσεων στο στρατό.

«Την ώρα που τα αποτελέσματα και οι πρωτοβουλίες που περιγράφονται σε αυτήν την έκθεση καταδεικνύουν ενδείξεις προόδου στον αγώνα για την εξάλειψη των σεξουαλικών επιθέσεων στο στρατό μας, αναγνωρίζω ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά» επισήμανε ο Χέιγκελ σε ένα διαβιβαστικό σημείωμα προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Τα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων ή σεξουαλικών επαφών χωρίς συναίνεση στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σημείωσαν πτώση και υπολογίζονται σε 19.000 περιστατικά το 2014, μία μείωση της τάξης του 25% και πλέον, σε σύγκριση με τον αριθμό των 26.000 περιστατικών πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας διετούς ανώνυμης έρευνας που διεξήγαγε το Πεντάγωνο και η οποία περιλαμβάνεται στην έκθεση.

Την ίδια στιγμή οι καταγγελίες σεξουαλικών επιθέσεων έχουν αυξηθεί κατά 8% και ο αριθμός τους έχει ανήλθε στις 5.983 κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2014 που ολοκληρώθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με 5.518 καταγγελίες πέρυσι, αναφέρει η έκθεση.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά, σημείωσαν αξιωματικοί του Πενταγώνου που δεν θέλησαν να κατονομαστούν: ο αριθμός των σεξουαλικών επιθέσεων φαίνεται πως βρίσκεται σε πτώση και τα θύματα τέτοιων εγκλημάτων υποβάλλουν συχνότερα αναφορές για να τις καταγγείλουν. Το πρόβλημα ωστόσο των αντιποίνων εναντίον των θυμάτων που υποβάλλουν αναφορές παραμένει ανησυχητικό.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι συχνά η κυριότερη αιτία μιας σεξουαλικής επίθεσης και ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Τσακ Χέιγκελ, διέταξε να γίνει μια πλήρης επανεξέταση της πολιτικής σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.

Αύριο εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει τον υποψήφιο που επέλεξε προκειμένου να αντικαταστήσει τον Τσακ Χέιγκελ στην ηγεσία του Πενταγώνου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Ο Άστον Κάρτερ, 60 ετών, που διετέλεσε υφυπουργός Άμυνας υπό τον Λίον Πανέτα (Οκτώβριος 2011 - Δεκέμβριος 2013), θεωρείται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την θέση αυτή. «Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει την επιλογή του αύριο» περιορίστηκε να πει πάντως σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.