Συνάντηση Παπούλια-Μεϊμαράκη: Η συναίνεση, η αναθεώρηση και η διαδοχή

Ο γρίφος της συνάντησης Παπούλια-Μεϊμαράκη
Nikos Libertas / SOOC

Είθισται με την έναρξη κάθε νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ο πρόεδρος της Βουλής να ενημερώνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εργασίες της εθνικής αντιπροσωπείας.

Από τον Οκτώβριο όμως οπότε και έγινε η πρώτη συνεδρίαση έχουν περάσει δυο μήνες και οι δυο άνδρες συναντώνται μόλις σήμερα, σε μια συγκυρία που κυριαρχεί η συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών και τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πηγαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο έχοντας και την αποκλειστική ευθύνη να ορίσει - όπως προβλέπει το Σύνταγμα - και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των ψηφοφοριών για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν, ακόμα και για χρονική επίσπευση των διαδικασιών μέσα στον Ιανουάριο.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον διάλογο που θα έχουν - όπως συνηθίζεται - μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες οι κύριοι Παπούλιας και Μεϊμαράκης και τα μηνύματα που θα θελήσουν να περάσουν για την πολιτική κατάσταση στην χώρα, την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα, την συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά και την προεδρική εκλογή.

Όταν πάντως κλείσουν οι πόρτες, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για τις πιθανές ημερομηνίες που θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες στην Βουλή, σε μια διαδικασία από την οποία θα εξαρτηθεί αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της ή θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εθνικές εκλογές, λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου Δημοκρατίας.

Με δεδομένο ότι η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει και τυπικά στις 13 Μαρτίου, το Σύνταγμα προβλέπει ότι η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου θα πρέπει να ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή στις 12 Φεβρουαρίου.

Περίπτωση παράτασης της θητείας του νυν προέδρου προβλέπεται αν η Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει τον διάδοχο του, όποτε θα διαλυθεί η Βουλή, θα γίνουν εθνικές εκλογές και η διαδικασία θα επαναληφθεί πλέον από τη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, μόλις συγκροτηθεί σε Σώμα.

Δεν αποκλείεται ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού το βράδυ της Κυριακής και τη συνεδρίαση τoυ eurogroup την Δευτέρα, να προχωρήσει σε ανακοίνωση της πρότασης υποψηφιότητας για τον πρόσωπο που θα στηρίξει η κυβέρνηση, δίνοντας άλλη διάσταση τόσο στη συζήτηση για τα μνημόνια, όσο και για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών.

Πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η διαδικασία για την προεδρική εκλογή θα ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου και εκτιμά ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο και δεν θα χρειαστεί να προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές.

Δημοφιλή