Μικρο-ομολογιούχοι: Οι άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό δημόσιο και καταστράφηκαν

Μικρο-ομολογιούχοι: Οι άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό δημόσιο και καταστράφηκαν
sooc

Σε πολύ δύσκολη θέση έχουν βρεθεί οι μικρο-ομολογιούχοι του ελληνικού δημοσίου, των οποίων οι αποταμιεύσεις «εξατμίστηκαν» μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι μικρο-ομολογιούχοι, μέχρι σήμερα καταγράφονται συνολικά 17 αυτοκτονίες ανθρώπων που επένδυσαν στη... σιγουριά του ελληνικού δημοσίου, πριν λίγα χρόνια. Σημειώνεται, ότι από την συγκεκριμένη υπόθεση, έχουν καταστραφεί οικονομικά περίπου 15.000 οικογένειες.

«Υπάρχουν πολλοί ανάμεσα μας με σημαντικά προβλήματα υγείας: ανίατες ασθένειες και προβλήματα αναπηρίας. Αυτοί και τα παιδιά τους. Και δεν είναι πλέον σε θέση να τα αντιμετωπίσουν. Γιατί; Απλώς γιατί εμπιστεύτηκαν την πατρίδα τους, Υπάρχει ομολογιούχος ανάπηρος πολέμου, που θυσιάστηκε για την πατρίδα κι αυτή, τον τίμησε στα 93 του, καταστρέφοντας τον οικονομικά και ψυχολογικά» τονίζει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, Γιάννης Τσολιάς.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Αυτή τη στιγμή, περίπου το 30% των ανθρώπων αυτών χρωστάει σε τράπεζες και στο δημόσιο, δηλώνοντας απόλυτη αδυναμία να ανταποκριθεί! Ταυτόχρονα, το 56% έχει πάνω από δύο παιδιά και το 63% τα στηρίζει οικονομικά, καθώς είτε είναι άνεργα, είτε σπουδάζουν ακόμη.

Τα προβλήματα των «λαβωμένων» μικρο-ομολογιούχων όμως δεν σταματούν εδώ. Ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 39%, αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Ειδικότερα, το 8% εξ αυτών, ταλαιπωρείται από κάποιου είδους σωματική αναπηρία και το 4% δηλώνει ότι πάσχει ψυχική αναπηρία.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο: οι περισσότεροι από τους μικρο-ομολογιούχους αδυνατούν να κάνουν μία νέα αρχή και να δημιουργήσουν ένα νέο απόθεμα χρημάτων, όχι μόνο λόγω των τρεχουσών εξελίξεων, αλλά γιατί το 40% βρίσκεται στη δύση της ζωής του, καθώς είναι πλέον συνταξιούχοι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο μέσος όρος ηλικίας των μικρο-ομολογιούχων είναι τα 61 έτη.

Επισημαίνεται, ότι το 56% των φυσικών προσώπων που δάνεισαν με τις οικονομίες του το ελληνικό κράτος ζει στην Αθήνα και το 88% ουδέποτε ενημερώθηκε από την τράπεζα για τη υψηλό ρίσκο της αποταμίευσης σε ομόλογα, με τη γνωστή κατάληξη.

Τι συνέβη το 2012 και τι ζητούν σήμερα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) τον Μάρτιο του 2012 οδήγησε σε οικονομική καταστροφή περίπου 15.000 φυσικά πρόσωπα και τις οικογένειές τους. Οι άνθρωποι που είχαν επενδύσει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, είδαν τις αποταμιεύσεις τους να «κουρεύονται» κατά 53,5%.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, έγινε με δύο χρόνια καθυστέρηση και εις βάρος των Ελλήνων Πολιτών, τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των δημόσιων ταμείων. Η περίφημη δικαιολογία, ότι δε γινόταν αλλιώς, ότι δε μπορούσαν να γίνουν εξαιρέσεις, δεν έχουν πλέον καμία βάση, καθώς γνωρίζουμε ότι ήταν εφικτή και πραγματοποιήθηκε η απαλλαγή από τη διαδικασία του PSI 50 και πλέον δισεκατομμυρίων ομολόγων που διακρατούσαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των υπολοίπων κρατών μελών» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, Γιάννης Μαρινόπουλος.

Όπως σημειώνουν οι μικρο-ομολογιούχοι, η αποκατάσταση ή μη της αδικίας την οποία υπέστησαν θα αποτελέσει το δείγμα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας μας, τώρα και στο μέλλον. Συγκεκριμένα, ζητούν την επιστροφή των χρημάτων τους, στην τιμή κτίσης των ομολόγων τους. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί για το ζήτημα, με τους μικρο-ομολογιούχους να βρίσκονται σε όλο και δυσκολότερη θέση, όσο περνά ο καιρός.

Δημοφιλή