Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τίτλο «Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;»

Νέο βιβλίο του Ματθαίου Γιωσαφάτ για το γάμο.
0neiros/Flickr

Ο ψυχίατρος και συγγραφέας, Ματθαίος Γιωσαφάτ, θέτει με σαιξπιρικό τρόπο το ερώτημα «Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;», στο νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. O Γιωσαφάτ έχει γίνει ο διασημότερος Ελληνας ψυχίατρος των τελευταίων χρόνων μέσα από τα βιβλία του αλλά και τις ομιλίες του και έχει αποκτήσει φανατικούς αναγνώστες.

Το βιβλίο περιέχει τη συσσωρευμένη πείρα του από την ψυχιατρική, παιδοψυχιατρική, ψυχαναλυτική και ψυχοθεραπευτική του εργασία σε 6.000 ζευγάρια που παρακολούθησε τα τελευταία τριάντα χρόνια, δουλεύοντας στο Λονδίνο και στην Ελλάδα ως διευθυντής της Παιδικής και Οικογενειακής Ψυχιατρικής Κλινικής Finchley, και ως υποδιευθυντής του Κέντρου Tavistock, μία από τις σημαντικότερες κλινικές στον κόσμο. Μέσα σε 350 σελίδες, ο Γιωσαφάτ, αναλύει με εκλαϊκευμένο τρόπο την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και ειδικά τη γυναικεία, δίνει μία διαφορετική διάσταση στο φαινόμενο του έρωτα και τα στάδια της παιδικής σεξουαλικότητας, εξετάζει την αγάπη και τους τύπους του έρωτα και διερευνά τη διαδικασία της επιλογής συντρόφου.

Στο βιβλίο, που είναι συνόψιση ομιλιών του στο Μέγαρο Μουσικής και στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, αποτυπώνεται η ζωντάνια της διάλεξης καθώς ενσωματώθηκαν οι απαντήσεις από τις ερωτήσεις του κοινού. Χαρακτηριστική είναι η ερώτηση ακροατή που αναρωτιέται «ότι προφανώς κάποιος, από όσα έχει ακούει, καταλήγει στο να μην παντρευτεί», με τον Γιωσαφάτ να απαντάει: «Όταν ο Αλκιβιάδης ρώτησε τον Σωκράτη ‘’να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί’’ ο Σωκράτης του είπε: ‘’Αν παντρευτείς θα το μετανιώσεις και αν δεν παντρευτείς πάλι θα το μετανιώσεις’’».

Ένα βιβλίο χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις. Διότι… «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου». Παντρεμένου και μη… Ψυχιάτρου και μη…

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ