Βενιζέλος: Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Πριν τα Χριστούγεννα συμφωνία με την Τρόικα

Βενιζέλος: Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Πριν τα Χριστούγεννα συμφωνία με την Τρόικα
|
Nikos Libertas / SOOC

Την εκτίμηση πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την ελληνική πλευρά έως τις 15 Δεκεμβρίου εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην οργανωτική επιτροπή για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ επαναφέροντας το θέμα τον εκλογών, επεσήμανε ότι «δεν φοβόμαστε τις εκλογές».

Τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση μισθών και συντάξεων. Είπε επίσης ότι δεν συζητείται παράταση του προγράμματος αλλά τεχνική επέκταση των διαδικασιών.

Έστειλε επίσης το δικό του μήνυμα προς την Τρόικα. Ότι κανείς δεν μπορεί να εισηγηθεί ή να επιβάλει μέτρα που αντί να ευνοούν σκοτώνουν την ανάπτυξη.

Πολιτική αβεβαιότητα

Το μεγάλο θέμα για τη χώρα είναι η πολιτική αβεβαιότητα, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Δημοκρατικής Παράταξης. Και εξήγησε ότι αυτή η αβεβαιότητα δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και δίνει επιχειρήματα στους δανειστές, όταν η αντιπολίτευση αμφισβητεί επισήμως τη συνέχεια του κράτους, κάτι πρωτοφανές για την Ευρώπη.

Τόνισε, επίσης, ότι η αντιπολίτευση έχει μια πρωτοφανή αντίφαση, καθώς υποστηρίζει ότι θέλει να βγει από το μνημόνιο και την τρόικα, αλλά δεν θέλει αυτό να το κάνει η κυβέρνηση. «Τη μια μας κατηγορούν ως ενδοτικούς και την άλλη ως ριψοκίνδυνους», ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση, που παρατάθηκε υπέρμετρα, και αυτή η παράταση αδικεί τη χώρα, και οι δανειστές θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί ότι πέρασαν πέντε χρόνια και ότι η χώρα έχει τρεις σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες είναι:

  • Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, όταν στην Ευρώπη κυριαρχεί η στασιμότητα ή και η ύφεση.
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα και το καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
  • Το ισχυρό τραπεζικό σύστημα που πέρασε με επιτυχία τα stress tests.

Διαπραγμάτευση

Η διαπραγμάτευση, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι διπλή. Αφορά στην ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος και ταυτόχρονα στο νέο πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, θα είναι διαφορετικό, αξιοπρεπές και ισότιμο. Γίνεται και σε ένα τρίτο επίπεδο, όπως είπε, που αφορά στο χρέος.

Βιώσιμο το χρέος

Στη σημείο αυτό τόνισε ότι είναι λάθος να προσπαθεί να πείσει κάποιος τις αγορές και το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και είναι επικίνδυνο να λέγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και σε μια άλλη πτυχή της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις της με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρώπη. Και αυτό, τόνισε, αφορά κυρίως άλλες χώρες, με υψηλό χρέος, το οποίο για δύο από αυτές (Γαλλία και Ιταλία) ξεπερνά τα 5 τρισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί μαραθώνια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.