CULTURE
05/12/2014 09:29 EET | Updated 05/12/2014 14:05 EET

«Φίλοι της Νέας Παραλίας»: γιορτάζουν τον 1 χρόνο λειτουργίας της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης

nea paralia

Ένα χρόνο μετά από την ολοκλήρωση μιας από τις σημαντικότερες αναπλάσεις που έχουν γίνει ποτέ σε ελληνική πόλη, τον ανασχεδιασμό δηλαδή του θαλασσίου μετώπου της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης που επιτρέπει στον επισκέπτη να ακολουθήσει μια γραμμική διαδρομή από το Μέγαρο Μουσικής της πόλης ως το λιμάνι, ανακρίνουμε τους «Φίλους της Νέας Παραλίας». Ποιοί είναι, τι σχεδιάζουν και τι έχουν πετύχει, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο; Ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης (ο υπεύθυνος αρχιτέκτονας για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας) δίνει το στίγμα μιας νέας ακτιβιστικής ομάδας που «κεντάει», και γιορτάζει με μια σειρά από εκδηλώσεις έναν χρόνο λειτουργίας. Και φυσικά εξηγεί γιατί είναι θαύμα η ζωή στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας είναι σχήμα ακτιβιστικό- παρεμβατικό;

Ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» έχει νομική υπόσταση και ΑΦΜ. Είναι μία παρέα λίγο ή πολύ φίλων με διαθέσεις ενίοτε ακτιβιστικές, ενώ δεν αποκλείονται και οι παρεμβατικές, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο ή απαραίτητο.

Ποια ανάγκη δημιούργησε αυτό τον Σύλλογο;

Η ιδέα ανήκει σε ένα φοιτητή αρχιτεκτονικής, τον οποίο ξεναγήσαμε στη Νέα Παραλία μαζί με πολλούς άλλους, που συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο αρχιτεκτονικής, το Ecoweek. Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται στην Ελλάδα, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για κάποιο δημόσιο χώρο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θέλαμε με αυτό τον τρόπο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιδιώξουμε το καλύτερο.

Θέλει ρομαντισμό για να ξεκινήσεις κάτι τέτοιο;

Μία μεγάλη δόση ρομαντισμού είναι απαραίτητη, δεν ξεκινάς αλλιώς. Στη πορεία, προκειμένου να επιτύχεις αυτό που επιδιώκεις θέλει πολύ δουλειά, κυρίως γιατί κάποιοι αρκούνται στον ρομαντισμό. Θέλει επιμονή και αντοχές γιατί επιπλέον, υπάρχουν και καχύποπτες αντιμετωπίσεις.

Ποιος είναι ο απόηχος-αντίκτυπος των δράσεων σας;

Σε όλες μας τις δράσεις είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα, κάτι που μας δίνει δύναμη για να προχωρήσουμε. Στη 1η δράση είχαμε στόχο να φυτέψουμε 50-60 δέντρα μέσα από την ιδέα της υιοθεσίας και τελικά φυτέψαμε 120. Στο διαγωνισμό φωτογραφίας που έγινε εσπευσμένα και με πολύ περιορισμένη προβολή είχαμε 840 συμμετοχές. Στη δράση των εικαστικών παρεμβάσεων στους Κήπους της Νέας Παραλίας- που οργανώσαμε με τρεις σχολές Καλών Τεχνών- είχαμε πολύ μεγάλη επιτυχία. Το ίδιο συνέβη και στις δράσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Γιατί να γίνει κανείς φίλος σας;

Γιατί αγαπάς την πόλη σου, αγαπάς τον δημόσιο χώρο, θέλεις η κατοίκηση του δημόσιου χώρου να γίνεται με διαφορετικά δεδομένα. Επιπλέον, θεωρείς ότι η Νέα Παραλία είναι ένας πολύτιμος χώρος για την πόλη σου, περνάς καλά και θέλεις να εξακολουθείς να περνάς καλά, όταν συγχρωτίζεσαι μαζί της. Τέλος, μπορεί να θέλει να γίνει κανείς φίλος μας γιατί του αρέσει να κάνει παρέα με ανθρώπους που έχουν πιθανόν, παρόμοιες με σένα ανησυχίες και αναζητήσεις.

Η δράση σας καλύπτει μόνο την Νέα Παραλία ή και άλλους βιότοπους της Θεσσαλονίκης;

Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας αγαπούν το δημόσιο χώρο, διεκδικούν το δημόσιο χώρο και θέλουν να σπείρουν «φύση» στη πόλη τους. Δρουν σχεδόν αποκλειστικά στη Νέα Παραλία και για τη Νέα Παραλία. Κάποιοι από αυτούς αγαπούν πολύ το πράσινο και θα γίνουν «πρασινιστές». Οι «Prasinisthes» θα ήθελαν να γίνουν οι μαχητές για μία πράσινη Θεσσαλονίκη.

Οι «Φίλοι της Νεας Παραλίας » γιορτάζουν τον ένα χρόνο της Νέας Παραλίας με μια σειρά από εκδηλώσεις. «Την Κυριακή 7/12 θα περπατήσουμε στη Νέα Παραλία με τους ήχους της μπάντας του Πανοράματος, τους ήχους των PARANAUE, την Φιλαρμονική της Θεσσαλονίκης, από τον Κήπο του Νερού (Νούφαρα σε ελεύθερη μετάφραση) μέχρι τις Ομπρέλες, όπου θα μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις. Σε όλο αυτό τον μουσικό περίπατο θα περπατάμε με ανοιχτές ομπρέλες για να διαδηλώσουμε την πρόθεση μας να προστατεύσουμε την Νέα Παραλία. Την Τετάρτη 17/12 στις 17:30 το απόγευμα θα βρεθούμε στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην πλατεία Αριστοτέλους για να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την διαχείριση των μεγάλων δημόσιων χώρων και ειδικότερα αυτόν της Νέας Παραλίας. Θα παρακολουθήσουμε επίσης την παρουσίαση της έκθεσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής- αναδεικνύει με τα βραβεία αρχιτεκτονικής τα καλύτερα έργα που υλοποιούνται στην Ελλάδα. »

Για περισσότερες πληροφορίες filoineasparalias@gmail.com και στο Facebook «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας».

Sponsored Post