ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/12/2014 12:00 EET

Νεκρός Σύριος του Συντάγματος στην προσπάθειά του να περάσει τα Αλβανικά σύνορα

eurokinisi

Ήρθε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας πολέμου σε μια προσπάθεια να σώσει τη ζωή του και τελικά πέθανε στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει τη χώρα μας μέσω των Αλβανικών συνόρων.

Ο Σύριος γιατρός, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν ανάμεσα στους συμπατριώτες του στο Σύνταγμα επέλεξε να φύγει και τελικά όπως τονίζει η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» ξεψύχησε μέσα στα δάση στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Σύμφωνα δε με τους εκπροσώπους της Κίνησης, τη ζωή του έχασε και ένας ακόμη Σύρος ο οποίος βρισκόταν στο Σύνταγμα, συνεπεία καρδιακού επεισοδίου. Ένας Σύρος γιατρός πέθανε στην προσπάθεια του να διαφύγει από τη χώρα μας και να περάσει τα σύνορα με την Αλβανία. Ο πρόσφυγας λάμβανε μέρος στη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα.

Την Πέμπτη συμπατριώτες του γιατρού Ayman Ghazal, τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ενώ μοίρασαν στους περαστικούς και ενημερωτικά φυλλάδια για την ιδιότυπη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο Σύριος γιατρός πήγε με λεωφορείο μέχρι τα Γιάννενα και μετά με ταξί μέχρι την Κακαβιά. Από κει ξεκίνησε πεζοπορία προς τα σύνορα και αναγκάστηκε να περπατήσει περίπου τέσσερις ώρες και χρειάστηκε να διασχίσει ένα ρυάκι που το νερό του έφτανε μέχρι τη μέση. Ο Ayman φέρεται να υπέστη σπασμούς και τελικά δεν άντεξε παρά τις πρώτες βοήθειες που του παρασχέθηκαν από τους συμπατριώτες του.

Στο μεταξύ συμπατριώτες του κάλεσαν ασθενοφόρο αλλά τους είπαν, όπως καταγγέλουν, να επιστρέψουν στην Κακαβιά και έτσι αναγκάστηκαν να τον μεταφέρουν πίσω και τελικά έξω από την Κακαβιά βρήκαν ένα ασθενοφόρο που τελικά μετέφερε τον άτυχο πρόσφυγα στο πλησιέστερο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ οι συμπατριώτες του κρατούνται στο ΑΤ της περιοχής.

Στο μεταξύ για το θέμα έγινε παρέμβαση και στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίαζε. Οι Σύριοι ζήτησαν την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης επί του αιτήματός τους να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες και να τους δοθεί άσυλο.

Sponsored Post