Παντερμαλής: Θα ζητήσουμε κι εμείς να φιλοξενήσουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα

Παντερμαλής: Θα ζητήσουμε κι εμείς τα γλυπτά του Παρθενώνα
archive

Η απόφαση του βρετανικού Μουσείου να δανείσει ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, μπορεί να είναι προκλητική, ανοίγει όμως το δρόμο για να έρθουν τα γλυπτά στην Ελλάδα. Πρόκειται για το ξαπλωμένο, ακέφαλο άγαλμα του θεού Ιλισσού, του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα.

Η HuffPost Greece μίλησε με τον Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή.

«Είχαμε ζητήσει κι εμείς στο παρελθόν, να εκθέσουμε για μακρύ χρονικό διάστημα τα γλυπτά του Παρθενώνα», δηλώνει ο Δημήτρης Παντερμαλής. «Η διαδικασία τότε δεν προχώρησε γιατί το Βρετανικό Μουσείο είχε θέσει ως προϋπόθεση να αναγνωρίσουμε ότι είχε την κυριότητα των γλυπτών».

Δημήτρης Παντερμαλής- Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης: Ο δανεισμός των αετωματικών γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης δίχως την προϋπόθεση αναγνώρισης κυριότητας αποτελεί προηγούμενο. Κατά μείζονα λόγο, πρέπει να ισχύει και για την Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα το Μουσείο της Ακρόπολης θα επαναλάβει το αίτημα του για να εκθέσει τα γλυπτά.

Είναι η πρώτη φορά που το Βρετανικό Μουσείο δανείζει κάποιο από τα γλυπτά. Η αφορμή ήταν η επέτειος των 250 ετών λειτουργίας του Μουσείου της Αγίας Πετρούπολης. Το άγαλμα του θεού Ιλισσού θα φιλοξενείται στο Ερμιτάζ για 40 ημέρες, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

Ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου παίζει με τις λέξεις

Ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νηλ Μακ Γκρέγκορ, ρωτήθηκε από το BBC αν τα γλυπτά θα μπορούσαν να εκτεθούν και στην Ελλάδα.

Νηλ Μακ Γκρέγκορ- Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να δανειστεί τα γλυπτά, αλλά η θέση των διαχειριστών είναι σαφής. Θα εξετάσουμε κάθε αίτημα από οποιονδήποτε, αρκεί να είναι διατεθειμένος να επιστρέψει τα αντικείμενα

Η απάντηση του Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου είναι ενδεικτική του διπλωματικού παιχνιδιού λέξεων που πρόκειται να εξελιχθεί για τα γλυπτά του Παρθενώνα: Εφόσον το αίτημα που είχε διατυπώσει η Ελλάδα για να εκτεθούν τα γλυτπά στην Αθήνα δεν προχώρησε, το αίτημα δεν υπήρξε.

Ο δρόμος για την έστω και βραχεία επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα έχει ανοίξει. Αλλά και οι δύο πλευρές θα είναι εξαιρετικά προσεκτικές με την ορολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

Δημοφιλή