Αυτά τα superfoods μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετικά όσο νομίζετε

5 «superfoods» που δεν είναι και τόσο σούπερ
Shutterstock / Subbotina Anna

Τα τελευταία χρόνια η λέξη superfoods έχει γίνει μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου και διαβάζουμε μετά μανίας λίστες από τρόφιμα που παρουσιάζονται ως απόλυτα ευεργετικά για την υγεία μας. Πριν αρχίσετε να ξοδεύετε χρόνο και χρήμα για να τα βάλετε στο ντουλάπι της κουζίνας σας διαβάστε ποια μπορεί να μην είναι και τόσο ευεργετικά τελικά.

Πράσινο τσάι

Δύο με τρεις κούπες πράσινο τσάι την ημέρα είναι πολύ καλές για τον οργανισμό, μιας και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Παρ' ολ' αυτά υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες σχετικά με την θεωρία ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μπορεί να βοηθήσει στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ. Αν καταναλώνεται πολύ ζεστό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο στον οισοφάγο, ειδικά στους καπνιστές και όσους καταναλώνουν αλκοόλ.

Acai Berry

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Τζόαν Μπλέικ, δεν υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν ότι το acai berry είναι υπεύθυνο για την απώλεια κιλών, για τη μάχη κατά της γήρανσης ή κάποια άλλη επίδραση στην υγεία γενικότερα. Όλα τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και τα συγκεκριμένα μούρα δεν έχουν κάτι παραπάνω από τα υπόλοιπα.

Λάδι καρύδας

Το λάδι από καρύδα αναφέρεται τελευταία ως το συστατικό που βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θυροειδή, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και παχυσαρκίας. Παρ' ολ' αυτά οι έρευνα πάνω στους παραπάνω τομείς είναι ακόμα σε πρόωρα στάδια και τα αποτελέσματα δεν είναι σαφή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το λάδι καρύδας έχει 87% κορεσμένα λιπαρά και κατά συνέπεια 13,5 γραμμάρια λάδι καρύδας περιέχει περίπου 120 θερμίδες, άρα η προσθήκη του πρέπει να γίνεται με φειδώ.

Goji berries

Πολλοί είναι εκείνοι που τονίζουν ότι τα goji berries έχουν αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση, βελτιώνουν την όραση και τη γονιμότητα και μάχονται κατά των μολύνσεων. Υπάρχουν, πράγματι, έρευνες με τέτοια στοιχεία αλλά βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και ειδικά όσον αφορά την επίδραση που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κινόα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η κινόα βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα superfoods, και ο κυριότερος είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη. Αν η πρωτεΐνη είναι αυτό που αναζητάτε μπορείτε να προτιμήσετε τα φασόλια που έχουν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη. Η κινόα αποτελείται σε ποσοστό 70% από υδατάνθρακες και μόνο 14% πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να υπερτερούν οι υδατάνθρακες.