Δένδιας προς στελέχη Πολεμικού Ναυτικού: «Είστε οι φύλακες του Αρχιπελάγους»

Δένδιας προς στελέχη Πολεμικού Ναυτικού: «Είστε οι φύλακες του Αρχιπελάγους»
HuffPost Greece

Τον προστάτη του Άγιο Νικόλαο καθώς και την επέτειο των νικηφόρων ναυμαχιών των βαλκανικών πολέμων 1912-13, τίμησε σήμερα το πολεμικό Ναυτικό σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.

«Είστε οι φύλακες του Αρχιπελάγους, αποφασισμένοι και ταγμένοι στο καθήκον. Αποτελείτε εγγύηση για την ανεμπόδιστη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού στη θάλασσα», τόνισε ο κ. Δένδιας στην ομιλία του, απευθυνόμενος προς τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι «η ναυτοσύνη των Ελλήνων μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα, στην προσπάθειά να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα της εξαετούς οικονομικής κρίσης προβλέποντας ότι «στη σημερινή συγκυρία, όλα δείχνουν ότι εξερχόμαστε επιτέλους από αυτή τη δοκιμασία».

«Αυτή η υπεραξία που έχει δημιουργηθεί - και δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς έως σήμερα- μπορεί με την ανάπτυξη εξειδικευμένης Έρευνας και Καινοτομίας να παράξει εφαρμοσμένη τεχνολογία, να κινήσει γρανάζια της οικονομίας, να ενισχύσει τη βιομηχανία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Τέτοια εργαλεία δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα αφήνουμε αναξιοποίητα . Αποτελεί πρόκληση για όλους μας, να αξιοποιήσουμε το εθνικό κεφάλαιο της τεχνογνωσίας του ανθρώπινου δυναμικού μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε την ανάγκη διατήρησης φορέων ναυπήγησης και επισκευής σκαφών του Πολεμικού αλλά και του Εμπορικού Ναυτικού, «που θα λειτουργούν ως ένα ζωντανό κύτταρο παραγωγικής διαδικασίας, έρευνας & ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, υποστήριξης της εφοδιαστικής αλυσίδας και ανάπτυξης παραλλήλων δραστηριοτήτων».

"Έχουμε δυνατότητες που μπορούν όχι μόνο να καλύψουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας, αλλά και να υπηρετήσουν ανάγκες άλλων χωρών που θα εμπιστευτούν την ελληνική γνώση, αναγνωρίζοντας την εμπειρία μας στη ναυτοσύνη αλλά και την αξιοπιστία μας», πρόσθεσε.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί «ώστε να δημιουργηθεί και να παρουσιαστεί σαφής οδικός χάρτης σε εύλογο χρονικό διάστημα για τη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων από απλό καταναλωτή σε σημαντικό παραγωγό καινοτομίας και τεχνολογίας».

Ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στην ομιλία του διαβεβαίωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει «και υψηλότατη διαθεσιμότητα μονάδων και επισκευαστική ικανότητα και είναι πάντα έτοιμο να πράξει στο ακέραιο το καθήκον του με τη διακλαδική συνέργεια του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας υπό τις οδηγίες του υπουργείου και του ΓΕΕΘΑ».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην παρουσία του Στόλου σε διεθνείς αποστολές και ασκήσεις στο εξωτερικό.«Η ελληνική σημαία πάνω σε πολεμικά πλοία ανέμισε και πάλι στον ινδικό, στον ατλαντικό και σε όλη τη Μεσόγειο. Τα πλοία του Στόλου πρωτεύουν σε αυτές τις αποστολές», κατέστησε σαφές.

Επίσης αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία με το λιμενικό σώμα και την ελληνική αστυνομία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Όσον αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, ο αρχηγός ΓΕΝ έκανε αναφορά :

-Στο πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρυχίων τύπου 214 και του εκσυγχρονισμένου υποβρυχίου Ωκεανός , στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που όπως είπε, «προχωρά ακόμα καλύτερα, απ' ότι περιμέναμε εμείς οι ίδιοι στην αρχή»,

-Στο πρόγραμμα ναυπήγησης των 3 πυραυλακάτων «Super Vita» που «σύντομα» θα ενδυναμώσουν τη δύναμη του Στόλου,

-Στην επαν-ενεργοποίηση των 5 υφισταμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ενώ προχωρούν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, υποστήριξης των κινητήρων των φρεγατών, των πυραυλακάτων και των ελικοπτέρων.

'Το Πολεμικό Ναυτικό πλέει ως ήρεμη δύναμη με αυτοπεποίθηση στο χώρο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. Είναι ένα Ναυτικό με άριστο προσωπικό και καλά λειτουργικό υλικό, ένα Ναυτικό που σέβεται τις παραδόσεις και τις αξίες του", διαβεβαίωσε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, o A' αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης , ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θοδωρής Δρίτσας, και Γιώργος Βαρεμένος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουΐκ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Μελάς, ο δήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Μώραλης, εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρώην υπουργοί, απόστρατοι και αντιπροσωπείες μαθητών Στρατιωτικών Σχολών.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας , συνοδευόμενος από τον υφυπουργό και τη στρατιωτική ηγεσία επισκέφθηκαν την πυραυλάκατο «Δανιόλος» και το υποβρύχιο «Παπανικολής» που βρίσκονται ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Πειραιά για να τα επισκεφθεί το κοινό με την ευκαιρία του εορτασμού του προστάτη των Ναυτικών.

Ο κ. Δένδιας ευχήθηκε στα πληρώματα, ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των συγκεκριμένων μονάδων του Στόλου, ενώ συνομίλησε με πολίτες που τα επισκέπτονταν.

Στο λιμάνι του Πειραιά θα καταπλεύσει και η φρεγάτα «Σαλαμίς» ενώ πλοία του Στόλου που βρίσκονται σε αποστολή θα ελλιμενιστούν σε λιμάνια νησιών για τον ίδιο σκοπό.

Δημοφιλή