Επεισόδια σε Αθήνα και σε άλλες πόλεις αμαύρωσαν τις μεγάλες πορείες στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου (vids + pics)

Πλήθος κόσμου στις πορείες για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Επεισόδια σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη (vids + pics)
Eurokinissi

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Αθήνα το Σάββατο το βράδυ μετά το τέλος της δεύτερης πορείας με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ασφυκτική ήταν η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σφοδρές μάχες μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Εξαρχείων και στους γύρω δρόμους του Πολυτεχνείου. Τουλάχιστον σε 100 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία.

Χημικά και μολότοφ

Χιλιάδες διαδηλωτές, φοιτητές, εργαζόμενοι και μαθητές είχαν συγκεντρωθεί από τις 18.00 στα Προπύλαια. Κατά τη διάρκεια της πορείας ακούγονταν συνθήματα για την εξέγερση του Δεκέμβρη, τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανο και κατά της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ παρόντες και Τούρκοι μετανάστες με πανό που απεικόνιζε τον Μπερκίν Ελβάν, τον 15χρονο που σκοτώθηκε το Μάιο του 2014 από δακρυγόνο στην Κωνσταντινούπολη και τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Στο Σύνταγμα ανταλλάχτηκαν συνθήματα αλληλεγγύης με τους Σύρους συγκεντρωμένους.

Συμπλοκές σημειώθηκαν με διαδηλωτές και αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων, στις οδούς Βουκουρεστίου, Μητροπόλεως και Πανεπιστημίου, ενώ μετά το τέλος της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια στην πλατεία Ομονοίας, όπου εμφανίστηκαν αστυνομικές δυνάμεις με ΜΑΤ, μηχανοκίνητες ομάδες και υδροφόρες.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στα Εξάρχεια και γύρω από το Πολυτεχνείο, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ και τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με χημικά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν προσαχθεί συνολικά 211 άτομα, ενώ αργά το βράδυ συνεχιζόταν η ένταση στα Εξάρχεια μεταξύ ομάδων ατόμων και αστυνομικών με ρίψεις μολότοφ και δακρυγόνων.

Νωρίτερα, συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι σε Αθήνα και άλλες πόλεις στην Ελλάδα.

Όλες οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν στη σκιά της απεργίας πείνας που συνεχίζει για 28η ημέρα ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος ήταν παρών στη δολοφονία του Γρηγορόπουλου το 2008 στα Εξάρχεια. Την ίδια στιγμή, πορεία αλληλεγγύης για το Ν. Ρωμανό πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 12.00 το μεσημέρι πλήθος κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται στα Προπύλαια. Η πορεία άρχισε λίγο μετά τις 14:30 και ολοκληρώθηκε με μικρο-επεισόδια νωρίς το μεσημέρι. Μαθητές κατευθύνθηκαν προς τα Εξαρχεία.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη HuffPostGreece

Υπό κατάληψη από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου συνέχιζε το βράδυ να τελεί το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», στο Θησείο, σε ένδειξη συμπαράστασης στον Ν.Ρωμανό.

Επεισόδια και προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν επίσης σε προσαγωγές. Η πορεία είχε αρχίσει λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι. Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων, φορέων, συλλογικοτήτων και κινήσεων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, άρχισαν να καταφθάνουν μία ώρα νωρίτερα στην πλατεία Καμάρας, όπου δόθηκε το ραντεβού των διοργανωτών.

Στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας, μικρή μερίδα κουκουλοφόρων έσπασαν τις τζαμαρίες τριών εμπορικών καταστημάτων, πετώντας σε ένα απ’ αυτά κροτίδες, με συνέπεια να προκληθεί φωτιά, η οποία όμως σβήστηκε αμέσως χωρίς να κινδυνεύσουν πελάτες. Ακόμη, έριξαν μπογιές σε τράπεζες και επιχείρησαν να σπάσουν τις κάμερες ασφαλείας που αυτές διαθέτουν, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, τους οποίους πυρπόλησαν, «ξήλωσαν» με σφυριά κομμάτια μάρμαρου από το πεζοδρόμιο, ενώ πέταξαν βόμβα μολότοφ στους αστυνομικούς.

Οι τελευταίοι επενέβησαν, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, απομακρύνοντας τους κουκουλοφόρους, τους οποίους καταδίωξαν στην γύρω περιοχή.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, η κατάσταση ηρέμησε και ο κύριος όγκος της πορείας συνέχισε κανονικά έως ότου το πλήθος διαλυθεί.

Από νωρίς έληξε και η κατάληψη στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» η οποία είχε καταληφθεί τα προηγούμενα 24ωρα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.

Το βράδυ σημειώθηκε ένταση έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), όπου κατευθύνθηκαν από νωρίς άτομα τα οποία συμμετείχαν στην πορεία μνήμης.

Άγνωστοι συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, με τους τελευταίους να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών, προκειμένου να τους απωθήσουν. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους, ενώ, κατά πληροφορίες έγιναν 10 με 15 προσαγωγές. Οι συγκεκριμένοι εξετάζονται μαζί με άλλους επτά υπόπτους, τους οποίους προσήγαγε το απόγευμα η ΕΛ.ΑΣ. για τα προηγούμενα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε και στη Βέροια μετά την πορεία μνήμης που διοργανώθηκε στο κέντρο της πόλης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Η Αστυνομία προχώρησε σε 11 προσαγωγές.

Την ίδια ώρα, επεισόδια ξέσπασαν και σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου, όπου μετά την ολοκλήρωση της πορείας διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών. Και σε αυτή την περίπτωση, οι αστυνομικοί προέβησαν σε ρίψεις χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών.

Επεισόδια και προσαγωγές και στην Πάτρα

Κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας στην Πάτρα πέταξαν προς από το δικαστικό μέγαρο βόμβες της πόλης μολότοφ με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην οδό Κορίνθου, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε πέντε συλλήψεις και συνολικά εννιά προσαγωγές.

Ένταση και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Επεισόδια σημειώθηκαν και σε Ηράκλειο και Ιωάννινα. Αναλυτικά, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου έπεσαν καπνογόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης από την πλευρά των αστυνομικών και πέτρες από ορισμένους διαδηλωτές, ενώ η ένταση συνεχίσθηκε και σε παράδρομους καθώς και στην πλατεία των Λιονταριών. Παράλληλα προκλήθηκαν ζημιές και σε υποκατάστημα τράπεζας. Στα Ιωάννινα η αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και δακρυγόνων. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και το μεσημέρι στο κέντρο του Αγρινίου.

Πορεία αλληλεγγύης στην Κωνσταντινούπολη για το Ν. Ρωμανό

Πορεία αλληλεγγύης στον για το Νίκο Ρωμανό πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα στην Κωνσταντινούπολη . Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τον πύργο του Galata και κατευθύνθηκαν προς πλατεία Taksim. Ωστόσο, επεισόδια σημειώθηκαν στο Galatasaray Lyseum, όπου αστυνομικές δυνάμεις πέταξαν δακρυγόνα. Κατά τη διάρκεια της πορείας τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα γύρω από το ελληνικό προξενείο μπροστά από το οποίο τοποθετήθηκαν και προστατευτικά πλέγματα.

Δημοφιλή