Οι σχέσεις Δύσης και Ρωσίας στη συνάντηση Πούτιν- Ολάντ

Οι σχέσεις Δύσης και Ρωσίας στη συνάντηση Πούτιν- Ολάντ
Russian President Vladimir Putin, right, approaches to shake hands with his French counterpart Francois Hollande during their meeting at Moscow's Vnukovo airport, Saturday, Dec. 6, 2014. The French leader met with Vladimir Putin at a Moscow airport on Saturday in an unexpected stopover visit, as he traveled from neighboring Kazakhstan back to Paris. (AP Photo/Maxim Zmeyev, Pool)
Russian President Vladimir Putin, right, approaches to shake hands with his French counterpart Francois Hollande during their meeting at Moscow's Vnukovo airport, Saturday, Dec. 6, 2014. The French leader met with Vladimir Putin at a Moscow airport on Saturday in an unexpected stopover visit, as he traveled from neighboring Kazakhstan back to Paris. (AP Photo/Maxim Zmeyev, Pool)
ASSOCIATED PRESS

Το ενδεχόμενο χωρισμού από νέα τείχη πρέπει να αποφύγουν οι χώρες της Δύσης και η Ρωσία, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στον Βλάντιμιρ Πούτιν σε συνάντησή τους 25 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

«Πιστεύω ότι πρέπει να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να ανεγερθούν άλλα τείχη που θα (μας) χωρίσουν. Κάποια στιγμή πρέπει να εμφανιστούμε το ίδιο ικανοί να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να βρούμε λύσεις» επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος- ο πρώτος ηγέτης χώρας της Δύσης που μεταβαίνει στη Μόσχα μετά την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν περίοδοι, όπου πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες» επέμεινε ο Ολάντ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πούτιν στο αεροδρόμιο Βνούκοβο, έπειτα από μία διήμερη επίσκεψη στο Καζακστάν.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν επισήμανε από την πλευρά του ότι «τα προβλήματα είναι δύσκολα». «Όμως πιστεύω ότι οι συζητήσεις μας θα έχουν θετικά αποτελέσματα. Η σημερινή σας επίσκεψη, που είναι αρκετά σύντομη, είναι μια πραγματική επίσκεψη εργασίας η οποία θα αποφέρει αποτελέσματα και προόδους».

Ο Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η συνάντηση αυτή με τον Πούτιν, στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και σύμβουλος του Ολάντ σε θέματα διπλωματίας, Ζακ Οντιμπέρ, αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που είχαν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους συνάντησης στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας στο περιθώριο της Συνόδου της G20.

«Κύριε Πρόεδρε, αποφάσισα ότι πρέπει να συζητήσουμε τα προβλήματα σχετικά με την ουκρανική κρίση» είπε στην αρχή της συνάντησής τους ο Ολάντ στον Πούτιν με τη βοήθεια ενός διερμηνέα σε μία αίθουσα στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, πριν την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει στο Καζακστάν – όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη- ότι τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας - Γερμανίας για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Παρατηρητές στη ρωσική πρωτεύουσα εκτιμούν ωστόσο ότι ο Φρανσουά Ολάντ επιδιώκει να βρει μια φόρμουλα εξόδου από την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τα δύο γαλλικά ελικοπτεροφόρα τύπου Μιστράλ, το πρώτο εκ των οποίων έπρεπε να είχε παραδοθεί στη Μόσχα μέσα Νοεμβρίου και το δεύτερο το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Κάτω από τις πιέσεις και της Ουάσιγκτον, το Παρίσι συνέδεσε την παράδοση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ο Γάλλος πρόεδρος έγινε στόχος επικρίσεων όχι τόσο από την Ρωσία όσο, κυρίως, στο εσωτερικό της Γαλλίας, για αθέτηση συμφωνίας και πλήγματος του κύρους της χώρας στην υλοποίηση μεγάλων διακρατικών συμφωνιών. Ο Φρανσουά Ολάντ επεδίωξε να δώσει κάποιες εξηγήσεις στον Πούτιν και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις έξω από τους όρους του συμβολαίου, χωρίς ωστόσο πολλές πιθανότητες επιτυχίας» αναφέρεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle.

«Η τελευταία δήλωση, πάντως, του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ότι είναι πιθανό η χώρα του να μην παραδώσει ποτέ τα ελικοπτεροφόρα στη Ρωσία , πάγωσε τις έτσι και αλλιώς ψυχρές ρωσογαλλικές σχέσεις. Αμέσως ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν , απάντησε πως η ιστορία με τα Μιστράλ δείχνει ότι οι προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού της Ρωσίας από το εξωτερικό, αποτελούν “καταστροφικό λάθος” και ανακοίνωσε ότι η χώρα του σταματά την πρακτική αγορών από ξένες χώρες» συμπληρώνεται.

Η αξία των δύο ελικοπτεροφόρων ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ ποσό που η Μόσχα έχει αποπληρώσει με βάση τους όρους του συμβολαίου. Αν τελικά δεν βρεθεί λύση η Ρωσία θα καταφύγει στη διεθνή δικαιοσύνη και το τίμημα για τη Γαλλία μπορεί να ανέλθει ακόμα και στα 2,5 δισ. ευρώ .

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή