ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/12/2014 12:00 EET | Updated 06/12/2014 12:00 EET

Ρέγκλινγκ: Σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα, αλλά χρειάζονται προσπάθειες

ASSOCIATED PRESS
Chief Executive Officer of the European Financial Stability Facility Klaus Regling attends a meeting, in Milan, Italy, Friday, Sept. 12, 2014. Eurozone finance ministers on Friday signaled their support for Draghinomics, backing European Central Bank head Mario Draghi's call for greater structural reforms to ensure investor confidence. Chairman of the so-called Eurogroup of finance ministers Jeroen Dijsselbloem said the European Central Bank's monetary police

Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προόδους, αναγνώρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη Die Welt, αλλά επεσήμανε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο Ρέγκλινγκ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «βρισκόμαστε στο τέλος μιας διαδικασίας, η οποία χάρη στις μεταρρυθμίσεις, έχει απτά αποτελέσματα και μάλιστα περισσότερα από ότι παραδέχονται πολλοί στη Γερμανία».

Ενώ επαινεί τις ελληνικές προσπάθειες για εφαρμογή του μνημονίου, καθιστά συγχρόνως σαφές ότι ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις στη κυβέρνηση και ότι τα συμφωνηθέντα δεσμεύουν τη χώρα ανεξάρτητα από το ποιος την κυβερνά.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ρέγκλινγκ πιστοποιεί στην Ελλάδα ότι έχει κάνει «μεγάλες προόδους» σε ότι αφορά τη μείωση του χρέους στον κρατικό προϋπολογισμό που είναι πλέον το χαμηλότερο μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων ο επικεφαλής του ESM μιλά για απτά αποτελέσματα, ειδικά σε ότι αφορά το ρυθμό υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παρότι όμως έχουν γίνει πολλά, συμπεράνει ο κ. Ρέγκλινγκ, η διαδικασία αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Επικαλούμενος εκτίμηση του ΟΟΣΑ, εκφράζει την πεποίθηση ότι αν η χώρα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά τότε θα έχει δυνητικά τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική στην Ευρώπη.

«Αναπροσαρμογές ναι, αλλά οι στόχοι παραμένουν»

Όσο αφορά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον τρόπο κάλυψης μελλοντικών κενών στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτηρίζει την προληπτική πιστωτική γραμμή ως «μια από τις επιλογές». Ανεξάρτητα όμως από τη λύση που θα βρεθεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του 1,8 δισ. ευρώ είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης καθιστά σαφές ότι οι πιστωτές δεν πρόκειται να κάνουν παραχωρήσεις στη ελληνική κυβέρνηση ακόμη και αν αυτό θα οδηγούσε στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Όπως χαρακτηριστικά λέει, το Γιούρογκρουπ γνωρίζει τη σχετική πολιτική συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα «όμως οι κανόνες ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά». Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δεν αποκλείει σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα «ορισμένες αναπροσαρμογές, χωρίς όμως να αμφισβητηθούν οι στόχοι του προγράμματος».