Σαμαράς: Διάλογος ξανά στο Κυπριακό μετά την απόσυρση του Μπαρμπαρός

Σαμαράς: Διάλογος ξανά στο Κυπριακό μετά την απόσυρση του Μπαρμπαρός
Eurokinissi

Την στήριξή του στην απόφαση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, να αναστείλει τις δικοινοτικές συνομιλίες για το κυπριακό μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παρουσία του τουρκικού σκάφους Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έδωσε ο πρωθυπουργό Αντώνης Σαμαράς, ενώπιον του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας, ο κ. Σαμαράς, επεσήμανε ότι «στο ευρύτερο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, υπάρχουν ζητήματα –αυτό είναι γνωστό- στα οποία έχουμε ουσιαστικότατες διαφωνίες. Αυτό το γεγονός το αναγνωρίζουμε πλήρως κι έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσά μας, ενισχύοντας τη συνεργασία μας, ώστε να συμβάλουμε και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μας».

Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά, πρόσθεσε, είναι ο αλληλοσεβασμός, ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η προάσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας.

Για το Κυπριακό, υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες, υπό την αιγίδα του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων. «Στις παρούσες συνθήκες, το έχω ξαναπεί, κατανοούμε την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις, έως ότου λυθεί το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί. Και πιστεύω πραγματικά ότι αυτό θα μπορέσει να συμβεί σύντομα, ώστε να επανεκκινήσουν οι δικοινοτικές διαπραγματεύσεις. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. «Είναι χρήσιμο ο γείτονάς μας να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εκπληρώνοντας, βεβαίως, πλήρως τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα και τις υποχρεώσεις».

Στήριξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Θα πρέπει πια να βλέπουμε τις δύο χώρες, σαν δύο μέρη μίας ενιαίας γεωγραφίας, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, για τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας. «Βεβαίως υπάρχουν διαφορές μεταξύ γειτόνων – θα ήταν αδύνατο να συμβαίνει το αντίθετο. Όμως, αυτό που είναι σημαντικό, είναι η προσέγγιση αυτών των διαφορών».

Ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για να συνεχιστούν οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων και πρόσθεσε: «Προσέγγιση των δύο πλευρών θα συμβάλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας: «Στηρίζουμε την Ελλάδα για την προσπάθεια επιστροφής του θεού Ιλισσού στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Κοινή δήλωση

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται:

- Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον βασικό ρόλο του αμοιβαίου σεβασμού, της εμπιστοσύνης, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας για το διαμορφωμένο πλαίσιο της συνεργασίας η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

- Υπό το φως της αύξησης του όγκου του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

- Ελλάδα και Τουρκία στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας τους στο τομέα της ενέργειας, ιδιαιτέρως σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου και το επιτυχές προηγούμενο του αγωγού TGI ο οποίος λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007 και άνοιξε δρόμο για ακόμη στενότερη συνεργασία. Οι αγωγοί ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ συνδεόμενοι μεταξύ τους αποτελούν σαφώς την πλέον αποδοτική -από πλευράς κόστους- οδό για την μεταφορά του αερίου της Κασπίας στη Δυτική Ευρώπη.

- Η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού είναι μεγάλης σημασίας για τις δύο χώρες. Η εκπόνηση κοινών σχεδίων που θα στοχεύουν σε σημαντικές υπερπόντιες αγορές πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω.

- Επαναλαμβάνουν τη συμφωνία τους να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση που δημιουργεί σοβαρά και σύνθετα προβλήματα και να αυξήσουν τις προσπάθειες για την αποτελεσματική λειτουργική και ταχεία εφαρμογή του διμερούς ελληνο-τουρκικού πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Συμφωνούν επίσης να βελτιώσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των εκατέρωθεν αρμοδίων Αρχών.

- Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν την υπογραφή και την έναρξη ισχύος από 1 Οκτωβρίου του 2014 της συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας καθώς και την έναρξη του Διαλόγου για την Απελευθέρωση των Θεωρήσεων που θα έχει θετική επίδραση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.

- Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητά του να συνεργαστούν περαιτέρω για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που συνιστά μείζονα πρόκληση κατά της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.

- Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στους τομείς της δικαιοσύνης, του πολιτισμού, των υποδομών, των μεταφορών, της αγροτικής ανάπτυξης και της παραγωγής τροφίμων.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν σφαιρική ανταλλαγή απόψεων επί διμερών, περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων. Αντάλλαξαν απόψεις επί των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής. Οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σύμφωνα με τα κριτήρια και της αρχές της ΕΕ.

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να διατηρήσουν την δυναμική στις Διερευνητικές Επαφές και στις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή