ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/12/2014 12:43 EET

Κατακτούν τη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι

Bloomberg via Getty Images
Senator Mary Landrieu, a Democrat from Louisiana, right, listens during a news conference at the U.S. Capitol in Washington, D.C., U.S., on Tuesday, Nov. 18, 2014. The U.S. Senate refused to approve TransCanada Corp.'s $8 billion Keystone XL pipeline after years of a political fight over jobs, climate change and energy security. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

Τη μεγάλη πλειοψηφία στη Γερουσία διαθέτουν πλέον οι συντηρητικοί μετά και την ήττα της Δημοκρατικής Μέρι Λάντριου στον δεύτερο γύρο των ενδιάμεσων εκλογών στη Λουιζιάνα.

Η Μέρι Λάντριου, που εκλέχθηκε πρώτη φορά γερουσιαστής της Λουιζιάνας το 1997, παραδέχθηκε την ήττα της από τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Μπιλ Κάσιντι στη διάρκεια ομιλίας της στη Νέα Ορλεάνη.

«Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για πολλά πράγματα: για τον απολογισμό μας που είναι φτιαγμένος από θάρρος, ειλικρίνεια και ακεραιότητα και επειδή βοηθήσαμε την πολιτεία στις πιο δύσκολες ώρες της μετά (τους τυφώνες) Κατρίνα, Ρίτα, Γκούσταβ, αλλά και την πετρελαιοκηλίδα της BP», δήλωσε η Λάντριου απαριθμώντας τις καταστροφές που έπληξαν τις παράκτιες περιοχές της Λουιζιάνας.

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα και μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 80% των ψηφοδελτίων, ο Μπιλ Κάσιντι κερδίζει περίπου το 57% των ψήφων. Πλέον οι Ρεπουμπλικάνοι θα διαθέτουν από τον Ιανουάριο, οπότε ξεκινά η νέα κοινοβουλευτική περίοδος, 54 έδρες σε σύνολο 100 στη Γερουσία, δηλαδή εννέα περισσότερες απ’ ό,τι τώρα.

Επίσης κατά τις ενδιάμεσες εκλογές της 4ης Νοεμβρίου ενίσχυσαν και την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Λουιζιάνα ήταν η μοναδική πολιτεία όπου χρειάστηκε να διεξαχθεί δεύτερος γύρος για την εκλογή γερουσιαστή μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)