Αίτημα για παράταση του μνημονίου υποβάλλει η κυβέρνηση

Αίτημα για παράταση του μνημονίου υποβάλλει η κυβέρνηση
dooc

Το πρώτο βήμα για να συμφωνηθεί η διάρκεια της παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου, αλλά και ο ρόλος που θα έχουν οι δανειστές σε αυτή, αναμένεται να γίνει στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 4.00 το απόγευμα (ώρα Έλλαδας).

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος θα υποβάλει επίσημο αίτημα για την παράταση του υφιστάμενου μνημονίου, αναμένεται να γίνει αποδέκτης νέων πιέσεων, αλλά και σκληρής κριτικής από τους εταίρους, αναφορικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι “σκληροπυρηνικοί” της ευρωζώνης ετοιμάζουν ενορχηστρωμένη επίθεση προς τον Έλληνα υπουργό, ο κ. Χαρδούβελης θα προσέλθει στη συνεδρίαση επιδιώκοντας να πείσει τους εταίρους-δανειστές ότι τα μέτρα που έχει προτείνει μπορούν να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό που “βλέπει” η τρόικα για το 2015.

Παράλληλα όμως, μαζί με την υποβολή του ελληνικού αιτήματος για παράταση του μνημονίου,ο κ. Χαρδούβελης θα μεταφέρει και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι “πολιτικά” αδύνατο εξαιτίας της ρευστής κατάστασης στο εσωτερικό να ληφθούν περισσότερα μέτρα, πέρα από αυτά που έχει αποστείλει ήδη στην τρόικα.

Με στόχο να αποκρούσει τις πιέσεις της τρόικας για λήψη περισσότερων μέτρων “εδώ και τώρα”, το υπουργείο Οικονομικών στο e-mail που απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής δεσμεύεται ότι, αν παρατηρηθούν αποκλίσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός με προσυμφωνηθέντα μέτρα εντός του α' εξαμήνου του 2015.

Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, αλλά και τις μειώσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου, η κυβέρνηση δεσμεύεται - αν χρειαστεί – τον Ιούλιο του 2015 να ψηφίσει την αύξηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ και στις υπόλοιπες κατηγορίες, να καταργήσει τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, να πάρει πίσω τη μείωση κατά 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, να αυξήσει τον φόρο πολυτελείας, αλλά και να εφαρμόσει άμεσα όλες τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών οι οποίες δεν έχουν υιοθετηθεί.

Από την πλευρά τους οι ομόλογοι του κ. Χαρδούβελη, αναμένεται να πιέσουν τον υπουργό να υλοποιήσει γρήγορα τις απαιτήσεις της τρόικας, ώστε να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό οι ελεγκτές στην Αθήνα και να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρώπη απειλεί την Αθήνα ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015, θα βρεθεί χωρίς “δίχτυ ασφαλείας” μόνη απέναντι στις ορέξεις των αγορών, “κάτι που δεν επιθυμεί καμία πλευρά”, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κοινοτικές πηγές.

Παράταση Μνημονίου

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στην σημερινή συνεδρίαση θα γίνει και επίσημη η πρώτη συζήτηση για την παράταση του μνημονίου, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι ελεγκτές και ελληνική κυβέρνηση θα βρουν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου σημεία σύγκλισης.

Ο υπουργός Οικονομικών θα επιδιώξει στη συνεδρίαση να εξασφαλίσει ότι η παράταση θα έχει όσο το δυνατό μικρότερη διάρκεια, με την Αθήνα να επιθυμεί “τεχνική παράταση” μόλις μερικών εβδομάδων, ώστε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της αξιολόγησης (ψήφιση νέων μέτρων από τη Βουλή), αλλά και να συμφωνηθούν οι νέες δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση, οι οποίες θα συνοδεύουν την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης (ECCL).

«Μία ισχυρή θεωρία είναι η 31η Ιανουαρίου. Άλλη μία είναι η 30ή Ιουνίου. Είναι και αυτή μια θεωρία μεταξύ άλλων» δήλωσε χαρακτηριστικά στη Realnews ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ αναφερόμενος στα σενάρια για την παράταση.

Ωστόσο, πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι στους κόλπους της τρόικας επικρατούν τουλάχιστον τρία σενάρια:

Το πρώτο σενάριο αφορά την παράταση του μνημονίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2015, ώστε η κυβέρνηση να έχει τον απαιτούμενο χρόνο να περάσει από τη Βουλή τα μέτρα και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα για τη λήψη της δόσης.

Εφόσον η κυβέρνηση ολοκληρώσει τις “υποχρεώσεις” της, τότε οι δανειστές θα θέσουν σε λειτουργία την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης (ECCL), αφού βέβαια πρώτα έχουν καταλήξει στο ρόλο που θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο νέο σχήμα.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει παράταση του μνημονίου έως και τις 31 Μαρτίου, με τη δυνατότητα παράτασης του για ακόμα 12 μήνες ώστε η λήξη του Ευρωπαϊκού προγράμματος να συμπέσει με αυτό το ΔΝΤ. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκκρεμής αξιολόγηση, ενώ παράλληλα οι δανειστές θα θέσουν νέα ορόσημα στην Ελλάδα, των οποίων την πορεία της υλοποίησης τους θα ελέγχουν με νέες αποστολές στην Αθήνα.

Το τρίτο σενάριο αφορά την παράταση του μνημονίου έως τις 30 Ιουνίου 2015 (με δυνατότητα παράτασης απο έξι μήνες έως και 1 χρόνο), μαζί με ενεργοποίηση της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης, η οποία όμως και εδώ θα συνοδεύεται από νέα αυστηρή εποπτεία.

Κοινή συνισταμένη και των τριών σεναρίων είναι ο ενισχυμένος ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στον έλεγχο της ελληνικής Οικονομίας, απαίτηση την οποία βάζει στο τραπέζι η Γερμανία μαζί με τα κράτη “δορυφόρους” της.

Ψηφίστηκε για να αλλάξει

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χθες το βράδυ από τη Βουλή, αποτελεί κενό γράμμα, καθώς στο κείμενο δεν προβλέπεται ούτε δημοσιονομικό κενό, ούτε νέα μέτρα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχει αποδεχθεί την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ώστε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015 το οποίο εκτιμάται στα 2,5δισ ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε για να αλλάξει πριν καν εφαρμοστεί.

Δημοφιλή