Ο Νίκος Πολιάς προτείνει τις καλύτερες διαδρομές τρεξίματος στην Αθήνα

6 διαδρομές για τρέξιμο στην καρδιά της πόλης
A marathonist running on the Foz do Iguaçu International Marathon, promoted by SESC PR.Foz do Iguaçu, Paraná, BrazilMaratonista durante a Maratona Internacional de Foz do Iguaçu, promovida pelo SESC PR.Foz do Iguaçu, Paraná, Brasil_________BTW______I was a little of on vacations and other stuff. I hope to catch up (and get off the lazyness) and work on a lot new material to post here.Eu estava meio fora em férias entre outras coisas. Espero voltar (e parar com a preguiça) e trabalhar em novos materiais para postar.
jacsonquerubin/Flickr
A marathonist running on the Foz do Iguaçu International Marathon, promoted by SESC PR.Foz do Iguaçu, Paraná, BrazilMaratonista durante a Maratona Internacional de Foz do Iguaçu, promovida pelo SESC PR.Foz do Iguaçu, Paraná, Brasil_________BTW______I was a little of on vacations and other stuff. I hope to catch up (and get off the lazyness) and work on a lot new material to post here.Eu estava meio fora em férias entre outras coisas. Espero voltar (e parar com a preguiça) e trabalhar em novos materiais para postar.

Ο Νίκος Πολιάς, Μαραθωνοδρόμος, κάτοχος του ελληνικού ρεκόρ διαδρομής στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας και εκδότης του περιοδικού Runner προτείνει έξι διαδρομές τρεξίματος που θα σας κάνουν να δέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια στο πι και φι!

Άγιος Κοσμάς

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά (Ε.Α.Κ.Ν.), στο Ελληνικό αποτελεί σημείο συνάντησης δρομέων και αθλητών. Αυτό που κάνει το αθλητικό κέντρο ιδιαίτερα ξεχωριστό είναι η διαδρομή που έχει φτιαχτεί, αποκλειστικά για τους δρομείς. Πρόκειται για μία κυκλική διαδρομή με συνολικό μήκος 2,7 χιλιόμετρα, με τα περισσότερα από αυτά να είναι καλυμμένα από μαλακό, πολύς καλής ποιότητας χώμα που λόγω της καλής επίστρωσης δεν κρατάει το νερό, ακόμα και μετά από έντονη βροχόπτωση. Δυστυχώς το πλάτος της διαδρομής είναι μικρό με αποτέλεσμα να δημιουργείται «κίνηση» στις διαδρομές από δρομείς και περιπατητές.

Γιατί να επιλέξεις αυτή τη διαδρομή;

Αν είσαι από αυτούς που το πρόγραμμά σου είναι βαρύ και ο χρόνος σου περιορισμένος θα βρεις ιδιαίτερα χρήσιμο ότι οι εγκαταστάσεις λειτουργούν από πολύ νωρίς το πρωί έως και πολύ αργά το βράδυ και έτσι μπορείς να είσαι συνεπής στο προπονητικό σου πρόγραμμα. Αν και ο φωτισμός είναι επαρκής πρέπει πάντα να δείχνεις τη μέγιστη προσοχή. Το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα καθώς θα βρεις από βρύσες με πόσιμο νερό, καντίνες, ακόμα και αυτόματο πωλητή για νερό, ισοτονικά ποτά ή μπάρες. Έχει εύκολη πρόσβαση και δίνεται η δυνατότητα για παράλληλες δραστηριότητες (αθλοπαιδιές και δραστηριότητες στο στάδιο στίβου), παιδική χαρά (για να χαρούν και τα παιδιά σου) και καφετέρια (για να πάρεις μία ανάσα). Ο χώρος είναι ιδανικός για να δημιουργήσεις δρομική παρέα, καθώς συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό δρομέων αλλά και αθλητών από διάφορα αθλήματα που προπονούνται στις εγκαταστάσεις του. Προσοχή θα πρέπει να δίνεις στα σημεία που διασχίζουν κάθετα τον εσωτερικό δρόμο των εγκαταστάσεων, κυρίως στη βόρεια πλευρά όπου βρίσκονται οι ξενώνες των αθλητών, καθώς περνούν από εκεί συχνά αυτοκίνητα.

Εθνικός Κήπος

Ακριβώς στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται ίσως και ο καλύτερος χώρος για τρέξιμο στην πόλη. Είναι μία όαση πράσινου με καλοστρωμένα μονοπάτια με μαλακό χώμα, πλήθος διαδρομών και προστασία από τον αέρα και τον ήλιο. Η διαδρομή έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρο και είναι πολύ εύκολη καθώς δεν έχει μεγάλες κλίσεις. Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στην είσοδο πίσω από το Ζάππειο. Μία εναλλακτική διαδρομή είναι ο περιφερειακός δρόμος του κήπου, έχοντας πάντα στη μία πλευρά τα κάγκελα που προφυλάσσουν τον κήπο. H απόσταση είναι η ίδια αλλά με περισσότερες ανηφόρες.

Γιατί να επιλέξεις αυτή τη διαδρομή;

Στο χώρο του Κήπου λειτουργεί παιδική χαρά ενώ υπάρχουν βρύσες με πόσιμο νερό και πολλά παγκάκια για να κάνεις τις διατάσεις σου ή να χαλαρώσεις λίγο μετά το τρέξιμο. Επίσης υπάρχει ένας μικρός ζωολογικός κήπος ενώ λειτουργεί και ένα πανέμορφο καφενεδάκι στην είσοδο επί της Ηρώδου Αττικού. Ο χώρος είναι περιφραγμένος και φυλασσόμενος, ανοικτός για το κοινό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου, γεγονός βέβαια που περιορίζει τη διάρκεια λειτουργίας του τους χειμερινούς μήνες. Ξεχωρίζει για το εξαιρετικό περιβάλλον, τη μεγάλη ποικιλία διαδρομών, την καλή ποιότητα του εδάφους και το εξαιρετικό κλίμα, ενώ στα αρνητικά της διαδρομής είναι η έλλειψη χώρου αποθήκευσης αντικειμένων, η περιορισμένη δυνατότητα στάθμευσης και ότι είναι ανοιχτός μέχρι τη δύση του ηλίου.

Κτήμα Συγγρού

Πυκνή βλάστηση, ήσυχα δρομάκια, δυνατότητα επιλογής διαδρομής για τρέξιμο, περπάτημα ή ακόμα και ποδήλατο με διάφορους βαθμούς δυσκολίας και φυσικά η εύκολη πρόσβαση κάνουν το Κτήμα Συγγρού ιδανική επιλογή για τις περισσότερες περιοχές του λεκανοπεδίου και ιδιαίτερα για τους τυχερούς γείτονες και κατοίκους των βορείων προαστίων.

Η κυκλική διαδρομή έχει μήκος περίπου 4 χλμ. και είναι σημαντικής δυσκολίας. Το κτήμα Συγγρού είναι ιδανικό για προπονήσεις ανηφόρας, αφού μπορεί κανείς να βρει σχεδόν όλους τους συνδυασμούς κλίσης και απόστασης.

Επίσης, αποτελεί εξαιρετικό μέρος για προπόνηση μέσης και μεγάλης διάρκειας αφού οι συνεχείς διακυμάνσεις βοηθούν τους μύες να δυναμώσουν, αρκεί να δοθεί προσοχή στο ρυθμό και να μην καταλήγουν οι προπονήσεις σε εξαντλητικούς αγώνες. Υπάρχουν τέσσερις βασικές διαδρομές.

Η κόκκινη

Απόσταση: 4.100μ.

Περιγραφή: Η κόκκινη διαδρομή ακολουθεί την περίμετρο του κτήματος. Ιδιαίτερα δύσκολη στο Βορειοανατολικό τμήμα με απότομες ανηφόρες και συχνές εναλλαγές.

Η μαύρη

Απόσταση: 4.000μ.

Περιγραφή: Παρόμοια με την κόκκινη μέχρι περίπου τα 2,4χλμ., όπου στρίβοντας αριστερά δίνει την ευκαιρία για μερικές ανάσες. Συνεχίζει περνώντας από το κέντρο του κτήματος προς το γήπεδο,καθώς και με αρκετές εναλλαγές κλίσης.

Η πράσινη

Απόσταση: 2.080μ.

Περιγραφή: Κατηφορική στο πρώτο χιλιόμετρο και στη συνέχεια η ζωή τραβάει την ανηφόρα. Χρησιμοποιείται από αρκετούς αθλητές για διαλειμματική προπόνηση ή για γρήγορο συνεχόμενο τρέξιμο.

Η μπλε

Απόσταση: 1.250μ.

Περιγραφή: Ξεκινά από το νότιο τμήμα και αποτελείται σχεδόν από 4 μεγάλες ευθείες. Είναι σίγουρα η ευκολότερη χωρίς να της λείπουν οι ανηφόρες και το έδαφος είναι κυρίως άσφαλτος.

Πάρκο Τρίτση

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον διαθέτει εκτός από πληθώρα διαδρομών, που προκαλούν τους δρομείς να τις τρέξουν, μεγάλες, ακόμα, εκτάσεις πρασίνου, παιδικές χαρές αλλά και δύο τεχνητές λίμνες με μεγάλη ποικιλία πουλιών για να ξεκουράζεται το μάτι από το πράσινο.

Γιατί να επιλέξεις αυτή τη διαδρομή;

Για να γνωρίζεις την απόσταση που κάνεις και να ελέγχεις το ρυθμό σου θα βρεις πολύ χρήσιμη τη σηματοδότηση που υπάρχει ανά 500 μ. Το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου έχει πολύ καλό φωτισμό έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις τις προπονήσεις σου οποιαδήποτε ώρα. Αν είσαι κοινωνικό άτομο θα σου αρέσει ιδιαίτερα τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής όπου υπάρχει αρκετός κόσμος που έρχεται για να χαρεί το πάρκο. Το πάρκο επίσης προσφέρεται για μία ποικιλία αθλητικών δραστηριοτήτων από ποδηλασία, ιππασία, ποδόσφαιρο και πολλές δραστηριότητες για παιδιά.

Πεδίον του Άρεως

Εδώ και λίγα χρόνια το άλσος του Πεδίου του Άρεως επανασχεδιάστηκε με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πιο λειτουργικό, πιο όμορφο αλλά και πιο ασφαλές. Έτσι, καθημερινά δεκάδες δρομείς και περιπατητές από διάφορες περιοχές της Αθήνας το επισκέπτονται όλες τις ώρες της ημέρας και περπατούν ή τρέχουν στους δρόμους του.

Γιατί να επιλέξεις αυτή τη διαδρομή;

Στον χώρο του μπορεί κανείς να εκτελέσει προπονήσεις ακόμα και μεγάλης διάρκειας καθώς υπάρχουν αρκετές διαδρομές. Η πλειοψηφία των δρόμων είναι καλυμμένη με καλής ποιότητας τσιμέντο, ενώ υπάρχουν στο εσωτερικό του και αρκετοί χωματόδρομοι.

Άλσος Νέας Σμύρνης

Το Άλσος Νέας Σμύρνης αποτελεί σημείο αναφοράς για δρομείς κάθε επιπέδου, αλλά και για όσους αγαπούν το περπάτημα και την άθληση γενικότερα. Η κύρια διαδρομή διατρέχει περιμετρικά το άλσος, είναι κυκλική και έχει μήκος 800 μέτρα και το έδαφος είναι χωμάτινο, αρκετά μαλακό και κατάλληλο για τρέξιμο με αρκετά φαρδιά δρομάκια αν και τις ώρες αιχμής δημιουργείται το σχετικό μποτιλιάρισμα.

Γιατί να επιλέξεις αυτή τη διαδρομή;

Οι διαδρομές προσφέρονται για περπάτημα, τζόγκινγκ, με εναλλασσόμενο ρυθμό, ενώ οι υψομετρικές διάφορες είναι ιδανικές για να βελτιώσει κανείς την αντοχή του. Στο χώρο του άλσους λειτουργεί και παιδική χαρά ενώ υπάρχουν και βρύσες με πόσιμο νερό.