Με ψήφους 155 υπέρ και 134 κατά υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2015

Με ψήφους 155 υπέρ και 134 κατά υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2015
Sooc

Με 155 «ναι», 134 «όχι» και 1 «παρών» ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και η ανεξάρτητη βουλευτής Αικατερίνη Μάρκου. Καταψήφισαν 134 βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη ΧΑ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και ανεξάρτητοι βουλευτές. «Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.

«Ύστερα από πολλές δεκαετίες, η χώρα απέκτησε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Είναι μια ιστορική στιγμή. Οι παλαιότεροι θα ξαφνιαστούν και οι νεότεροι εύχομαι να συνεχίσουν. Γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2015.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι πια ένα βήμα από το τέλος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού 2015.

«Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός για να πάμε συντεταγμένα στην λαϊκή ετυμηγορία τόσο το καλύτερο για τον τόπο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Μετωπική Σαμαρά - Τσίπρα

Σε υψηλούς τόνους οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμάρα να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για νέα ισοπεδωτικά μέτρα που θα είναι επώδυνα.

«Σταθμός για τη χώρα ο προϋπολογισμός» δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι «αρχίζει νέα φάση για την Ελλάδα». Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως «πέσατε έξω στον προϋπολογισμό. Πέρυσι λέγατε πως ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει. Στις αρχές του 2014 αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο» συνέχισε και τόνισε ότι «όχι μόνο μηδενίσαμε το έλλειμμα, αλλά βγάλαμε πρωτογενές πλεόνασμα».

«Ο αλαζονικός Τσίπρας μας απαγόρευσε την ελευθερία γνώμης» τόνισε ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας επίθεση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία δεν θέλει εκλογές, είπε ο κ. Σαμαράς ενώ επεσήμανε ότι, «ο Τσίπρας υμνεί έναν 20χρονο που καταδικάστηκε για ληστεία με καλάσνικοφ».

«Η επιτήρηση τον επόμενο χρόνο θα είναι πιο διακριτική. Η προληπτική πιστωτική γραμμή θα μας προφυλάξει από τις διεθνείς αναταράξεις. Βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε σε μία μεταβατική περίοδο ενός έτους» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Επίσης, υπογράμμισε πως «η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει το ξέφρενο πάρτι των ελλειμμάτων».

«Μεταξύ Ελλάδας και κόμματος, ο Τσίπρας είναι με το κόμμα» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί την πολιτική αβεβαιότητα». Εκλέγοντας ΠτΔ τερματίζουμε την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, εκτίμησε ο κ. Σαμαράς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ξεσηκώσει τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια και τους μαθητές για να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά δεν του βγήκε», συμπλήρωσε.

«Είτε θα βγάλουμε τώρα Πρόεδρο είτε θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας», σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς. «Είστε το ατύχημα που δε θα συμβεί στη χώρα κ. Τσίπρα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Ο προϋπολογισμός σφραγίζει μία 5ετία λιτότητας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το πιο ακραίο πολιτικό και οικονομικό πείραμα», ενώ επεσήμανε πως «το ελληνικό πρόβλημα αποτελεί μέρος του ευρύτερου, ευρωπαϊκού προβλήματος». Αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως αυτά «δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε καμία δημοκρατική χώρα».

«Όσοι απορρίπτουν τον προϋπολογισμό, πρακτικά ζητούν άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση, δηλαδή εκλογές», ξεκαθάρισε. Σε ότι αφορά την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: Το κράτος κάνει το λιοντάρι σε έναν 20χρονο απεργό πείνας, ενώ σκύβει το κεφάλι στην τρόικα.

«Φοβάμαι ότι ο δρόμος της οικονομικής πολιτικής που εχετε διαλέξει είναι ένα μοντέλο επιστροφής στο παρελθόν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδουβελης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι «Κλειδί για την ανάπτυξη είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες για να γίνουν απαιτείται πολιτική σταθερότητα» υπογραμμίζοντας ότι κλειδί για την βιώσιμη ανάπτυξη είναι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού πρόγραμματος και μετά το τέλος του μνημονίου. Ο υπουργός Οικονομικών άρχισε την ομιλία του δηλώνοντας ότι «ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί ομαλά και επιτυχημένα». Επιτιθέμενος κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε: «Μπορεί να δεσμευτεί σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων;» και συνέχισε: «Μπορούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην προώθηση και υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων;»

«Όλα αυτά τα χρόνια μας έχει βγει η ψυχή εκτελώντας ένα δύσκολο και άδικο πρόγραμμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Δεν θα υπάρξει ούτε νέο δάνειο, ούτε νέο πρόγραμμα». Παράλληλα, είπε ότι «Όχι εύκολα, αλλά η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε συμφωνία. Αρκεί να μην υπάρξει εσωτερική υπονόμευση». Ο κος Βενιζέλος στην ομιλία του, εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ "έχει πανικοβληθεί από το γεγονός ότι χάνει το μνημόνιο και την τρόικα και προσπαθεί να παραμείνουμε".

«Υπάρχουν συμφέροντα που στοχεύουν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Επιπλέον, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης επανέλεγχος των αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας από το 2009 έως σήμερα

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επεσήμανε ότι «δεν θα ψηφίσουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Παράλληλα τόνισε ότι το κόμμα της ούτε φοβάται ούτε απεύχεται τις εκλογές και πρόσθεσε ότι οι επερχόμενες εκλογές θα νομιμοποιήσουν μια αντιλαϊκή πολιτική και τίποτα παραπάνω.

«Οι εκλογές δεν είναι το κακό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια δημοκρατική διαδικασία, μέσα από την οποία ο λαός επιλέγει το περιεχόμενο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί».

Το απόγευμα της Κυριακής, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα της Βουλής ζήτησε να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες για την προεδρική εκλογή επισημαίνοντας πως η 7η Ιανουαρίου είναι η καλύτερη ημερομηνία για την έναρξη των συνταγματικά προβλεπόμενων ψηφοφοριών. Χαρακτηριστικά είπε: «Γιατί δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα του 2015 στην ασάφεια που δημιουργεί η εκλογολογία. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι: η πολιτική αστάθεια αποτελεί την αρνητική μεταβλητή της επίτευξης των ρυθμών ανάπτυξης που έχουμε ανάγκη».

«Κατηγορώ» προς όσους «υβρίζουν ιταμώς» και αποκαλούν αποστάτες βουλευτές που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Βασίλης Καπερνάρος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας ότι

«Η Ελλάδα κατέστη αναξιόπιστη με ευθύνη της κυβέρνησης, που ''έσκισε'' το Μνημόνιο πριν προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Διαδηλώσεις ενάντια στην ψήφιση του προϋπολογισμού

Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας κατά του προϋπολογισμού και των απαιτήσεων της τρόικας, πραγματοποιήθηκαν έξω από τη Βουλή. Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία με αφετηρία την Ομόνοια. Ομάδα αντεξουσιαστών κατέλαβε την μικροφωνική της ΑΔΕΔΥ και εκφώνησε μήνυμα συμπαράστασης στον Ν. Ρωμανό.

Αυτή την ώρα, ο μεγαλύτερος όγκος των συγκεντρωμένων έχει διαλυθεί. Στην κυκλοφορία έχει δοθεί η λεωφόρος Αμαλίας μπροστά από το Κοινοβούλιο και η οδός Πανεπιστημίου. Κλειστή παραμένει η Βασιλίσσης Σοφίας. Η πορεία στη Θεσσαλονίκη έχει ολοκληρωθεί.

Δημοφιλή