Νέος πρόεδρος στο Κόσοβο ο πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Κάντρι Βεσέλι

Νέος πρόεδρος στο Κόσοβο ο πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Κάντρι Βεσέλι
Time.al

Ο Κάντρι Βεσέλι, αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου. Υπέρ του Κάντρι Βεσέλι ψήφισαν 71 βουλευτές, 42 ψήφισαν κατά και ένας δεν ψήφισε.

Η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου, ο αρχηγός της οποίας, Ίσα Μουστάφα υπέγραψε νωρίτερα σήμερα συμφωνία συνεργασίας με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, για τη συγκρότηση κυβέρνησης δεν τήρησε ενιαία στάση στην ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της Βουλής. Αντιπρόεδροι το Σώματος εξελέγησαν οι Τζαβίντ Χαλίτι, Γκλαούκ Κονιούφτσα, Σάμπρι Χαμίτι, Ντούντα Μπάλιε και Γιασμίνα Ζίβκοβιτς.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου και είναι γνωστός ως πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (SIK).

Θεωρείται επίσης ένας από τους ιδρυτές του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου" και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Αυτοδιάθεση", Βίσαρ Ιμέρι είπε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής ότι "είναι λυπηρό γεγονός η τοποθέτηση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στην προεδρία της Βουλής". Άνθρωπος του υποκόσμου εξελέγη επικεφαλής της Βουλής" υποστήριξε ο κ. Ιμέρι.

Ο Κάντρι Βεσέλι άρχισε την πρώτη του ομιλία στους βουλευτές με αναφορά στον Αντέμ Γιασάρι, έναν από τους ιδρυτές του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου", τον οποίο χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο ήρωα που έδωσε τη ζωή του.Στη συνέχεια είπε ότι η Βουλή του Κοσόβου έχει μεγάλο έργο μπροστά της, την υιοθέτηση σημαντικών νόμων, όπως το νόμο για τη συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου μίλησε και στα σερβικά τονίζοντας ότι πρώτη φορά στη Βουλή του Κοσόβου εκπροσωπούνται όλοι οι πολίτες και εκείνοι από το βόρειο Κόσοβο.

Οι βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα της Βουλής λίγο πριν αρχίσει την ομιλία του ο νέος πρόεδρος.

Στην αίθουσα παρέμειναν μόνον οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού,του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου και της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Εξπρές" της Πρίστινας, σε δύο ώρες αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Κοσόβου.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή