Η επόμενη ημέρα του Εurogroup: Πρώτα η εκλογή Προέδρου μετά τα μέτρα και η τρόικα

Η επόμενη ημέρα του Εurogroup: Πρώτα η εκλογή Προέδρου μετά τα μέτρα και η τρόικα
sooc

Μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ίσως και τις εθνικές εκλογές (εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή) τοποθετούν αρμόδιοι παράγοντες την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες προκλήθηκαν μετά την επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, μπορεί να δημιουργούν ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, αλλά ξεκαθαρίζουν τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης της ελληνικής Οικονομίας.

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για την λήψη νέων μέτρων “εδώ και τώρα” ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης οδήγησε την κυβέρνηση στην επίσπευση της εκλογής Προέδρου.

Με βάση τις δεδομένες πιέσεις η κυβέρνηση αποφάσισε να αιτηθεί προς το Eurogroup παράταση του υφιστάμενου μνημονίου έως το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε η διαπραγμάτευση με την τρόικα να γίνει είτε αφού η Βουλή έχει εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε αφού έχουν γίνει Εθνικές εκλογές και ως εκ τούτου τα νέα μέτρα να ψηφιστούν αφού έχουν ολοκληρωθεί οι πολιτικές διαδικασίες.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι επόμενες ημέρες σε οικονομικό επίπεδο χαρακτηρίζονται από αρμόδια στελέχη ως “διαδικαστικές”. Και αυτό καθώς η επιστολή που ζήτησε το Eurogroup να αποσταλεί από την τρόικα προς την Γκίκα Χαρδούβελη, απλά θα πιστοποιεί τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και τις εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα, παράταση δύο μηνών παίρνει και η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) η οποία απαιτείται για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Πρίν από αυτά όμως, ο υπουργός Οικονομικών θα υποβάλει και τυπικά σήμερα το αίτημα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, ώστε η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε μνημόνιο και να μη χάσει τις εναπομείνασες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα 11,4δισ ευρώ θα παραμείνουν για δύο επιπλέον μήνες στο αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ), ενώ σήμερα αναμένεται να υποβάλει και το επίσημο αίτημα της για την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης (ECCL) .

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες της παράτασης, αυτές θα καθοριστούν από το EuroWorkingGroup σήμερα, ώστε να προχωρήσει η έγκριση της από τα κοινοβούλια των κρατών της ευρωζώνης.

Αντίστοιχα, η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα από σήμερα θα αποτελέσει μια καθαρά ενημερωτική επίσκεψη, ώστε να λάβουν γνώση για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, αλλά και να έχουν εκ του σύνεγγυς ενημέρωση σχετικά με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015.

Μεγάλη απόσταση

Αν και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά την συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία αποφασίστηκε η κάθοδος στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων έκαναν λόγο για “ένα πρώτο βήμα προς την τελική ευθεία”, το τέλος του δρόμου απέχει αρκετά.

Και αυτό γιατί η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι για να εφαρμοστεί η απόφαση ενεργοποίησης της εναλλακτικής γραμμή χρηματοδότησης, θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει τελειώσει με τις εκκρεμότητες του υφιστάμενου μνημονίου.

Θα πρέπει δηλαδή η κυβέρνηση εφόσον η παρούσα Βουλή εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να φέρει προς ψήφιση τις μνημονιακές εκκρεμότητες που απομένουν ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας. Μεταξύ αυτών οι εφαρμοστικοί νόμοι με τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 1δισ ευρώ (αύξηση ΦΠΑ στον τουρισμό, αλλαγές στο Ασφαλιστικό, μειώσεις στο Δημόσιο), ώστε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Ωστόσο, πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών επιμένουν ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία αναφορικά με τα επιπλέον μέτρα που έχει ζητήσει η τρόικα και η κυβέρνηση προσπαθεί να τα μεταθέσει για τον Ιούλιο του 2015 (ακύρωση της μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση φόρων σε καπνό-ποτά και είδη πολυτελείας).

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν την απόφαση του Eurogroup, είχε προηγηθεί μαραθώνιος διαβουλεύσεων ώστε να καταλήξουν οι δύο πλευρές στην διάρκεια της παράτασης. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της τρόικας υπήρξαν διαβουλεύσεις με στόχο το ΔΝΤ να επιτρέψει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, ώστε να υπάρξει έστω και ένδειξη απεμπλοκής.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο ευρωπαϊκός βραχίωνας της τρόικας κατέληξε στην παράταση των δύο μηνών, χωρίς βέβαια αξιωματούχοι της Κομισιόν να εγγυώνται ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο και νέας εμπλοκής, εφόσον η κυβέρνηση δεν ψηφίσει τα νέα μέτρα έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015.

Δημοφιλή