H νέα Ινδή υπέρ-ηρωίδα κόμικ έχει ξεπεράσει το βιασμό.

Μαθήματα ζωής από νέα Ινδή υπέρ-ηρωίδα κόμικ.

Το όνομά της είναι Πρία και είναι η νέα υπερ-ηρωίδα κόμικ στην Ινδία, η οποία «ξεπήδησε» κυριολεκτικά μέσα από τη σκληρή, βίαιη πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωπες πολλές γυναίκες στη χώρα. Είναι θύμα βιασμού που αντί να λάβει την απαραίτητη υποστήριξη και να δει τους θύτες της να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης, αντιμετωπίζεται ως μίασμα από την οικογένεια της και την κοινωνία και χαρακτηρίζεται ως μόνη υπεύθυνη για ό,τι της συνέβη. Με τη βοήθεια όμως κυρίως της θεάς Παρβάτι, αποφασίζει να αντιμετωπίσει όσους την αδίκησαν και να πολεμήσει για την εξάλειψη των σεξουαλικών εγκλημάτων και των καλά ριζωμένων προκαταλήψεων. Είναι η γυναίκα- θύμα βιασμού που έρχεται να σταθεί στο πλευρό των θυμάτων της χώρας της- και όχι μόνο.

Αυτός είναι ο «πυρήνας» του νέο βιβλίου κόμικ που λανσάρεται αυτή την περίοδο στην Ινδία, εστιάζει στη σεξουαλική βία και αποτελεί μια εμπνευσμένη αντίδραση στις αποκαλύψεις περί αλλεπάλληλων υποθέσεων βιασμών που έχουν συγκλονίσει τη χώρα και την υφήλιο αλλά και στην ντροπιαστική αντιμετώπιση που «έτυχαν» οι καταγγελίες των θυμάτων.

Η προσπάθεια των τριών δημιουργών, Ραμ Ντεβινεβι, Λίνα Σριβασταβα και Νταν Γκόλντμα, βρίσκει ήδη μεγάλη ανταπόκριση. Street artists και δημιουργοί αφισών του Bollywood ζωγραφίζουν τοιχογραφίες στην περιοχή του Μουμπάι, μια από τις μεγαλύτερες φτωχογειτονιές της Ασίας και τραβούν το ενδιαφέρον. Όλοι μπορούν να «κατεβάσουν» δωρεάν ένα ψηφιακό αντίγραφο ή και να τυπώσουν αντίγραφα στα ινδικά και στα αγγλικά μετά το Δεκέμβριο, στην ηλεκτρονική σελίδα Comic Con Mumbai.

Το «κοινό» στο οποίο στοχεύουν οι δημιουργοί του κόμικ είναι πρωτίστως παιδιά, ηλικίας 10 -12 ετών αλλά και νεαροί ενήλικες, καθώς αυτές είναι οι πιο κρίσιμες ηλικίες, όπως τονίζουν προκειμένου τα ζητήματα της σεξουαλικής βίας και της σωστής αντιμετώπισής τους, να ξεκινήσουν να γίνονται αντικείμενο συζήτησης.

Πως «γεννήθηκε» η ιδέα για το κόμικ

Στην Ινδία, όπως μεταδίδει το BBC, καταγγέλλεται ένας βιασμός ανά 21 λεπτά ενώ το 2012 οι βιασμοί από συμμορίες και η βιαιότητα αυτών ανάγκασε την κυβέρνηση- υπό το καθεστώς διαρκών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας- να υιοθετήσουν αυστηρότερους νόμους και να εισάγουν ακόμη και τη θανατική ποινή για ιδιαίτερα ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα. Αλλά αυτοί οι νόμοι φαίνεται πως μπορούν μόνο μερικώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αφού το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι οι καλά ριζωμένες αντιλήψεις στην ίδια την κοινωνία που σπεύδει να τιμωρήσει το θύμα και όχι τον θύτη.

Το έναυσμα, όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο BBC ο Ινδοαμερικανός κινηματογραφιστής και ένας εκ των τριών δημιουργών του κόμικ, Ραμ Ντενιβένι ήταν ο ομαδικός βιασμός μιας 23χρονης τουρίστριας μέσα σε λεωφορείο τον Δεκέμβριο του 2013. «Ήμουν στο Δελχί εκείνη την περίοδο, όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις και οι πορείες διαμαρτυρίας…μίλησα με έναν αστυνομικό και μου είπε κάτι που με εξέπληξε. Είπε πως κανένα καλό κορίτσι δεν κυκλοφορεί μόνο του τη νύχτα».

Τότε, όπως εξηγεί ο Ρ.Ντενιβένι, «γεννήθηκε» η ιδέα για το κόμικ. Ο κινηματογραφιστής μετά τη δήλωση αυτή του αστυνομικού συνειδητοποίησε, όπως εξηγεί, πως η σεξουαλική βία στην Ινδία ήταν ζήτημα κουλτούρας και βασιζόταν πρωτίστως στον καλά ριζωμένο μισογυνισμό αλλά και στο πατριαρχικό μοντέλο της ινδικής κοινωνίας. Σε αυτά τα στοιχεία άλλωστε θα πρέπει να αποδοθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η απαράδεκτη αντιμετώπιση των θυμάτων που συχνά εξοστρακίζονται κοινωνικά και μετατρέπονται σε αντικείμενο χλευασμού.

Μια ιστορία για κάθε κορίτσι στην Ινδία και όχι μόνο

Προκειμένου να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο κόμικ, οι δημιουργοί κατέγραψαν ιστορίες θυμάτων βιασμού και κοινός παρονομαστής ήταν πως τόσο οι οικογένειές τους όσο και η αστυνομία προσπάθησε να τα αποτρέψει από το να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη.«Μάλιστα συχνά δέχονταν ακόμη απειλές από τους βιαστές τους και από συγγενικά τους πρόσωπα» σημειώνει ο κ.Ντεβινένι στο BBC.

Το κόμικ, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο όλη αυτή τη σκληρή πραγματικότητα μέσα από την αφήγηση της ιστορίας της Πρία. Όταν λέει στους γονείς της ότι έπεσε θύμα βιασμού, η οικογένειά της την κατηγορεί για ό,τι της συνέβη και την «εξορίζει» από το πατρικό της.

Η Πρία είναι το μέσο κορίτσι στην Ινδία, με όνειρα και φιλοδοξίες αλλά όλα αυτά συνθλίβονται εξαιτίας της βιασμού της. Στο κόμικ η ηρωίδα με τη βοήθεια του πιο ισχυρού μυθικού ινδουιστικού ζεύγους, τους θεούς Σίβα και Πραβάτι, καταφέρνει να μετατρέψει την τραγωδία της σε μια ευκαιρία. Στο τέλος, επιστρέφει στην πόλη από την οποία ουσιαστικά εξοστρακίστηκε, πάνω στην πλάτη μιας τίγρης και αντιμετωπίζει όσους την αδίκησαν.

Η επιλογή να περιληφθούν στο κόμικ όλα αυτά τα ινδουιστικά μυθολογικά στοιχεία δεν είναι τυχαία. Όπως εξηγεί ο κ.Ντεβινένι αυτός ήταν ο πιο πρόσφορος τρόπος για να «επικοινωνήσουν» οι δημιουργοί το επιθυμητό μήνυμα καθώς ο Ινδουισμός είναι η επίσημη θρησκεία για το 80% του 1.2δισ. κατοίκων της χώρας και τα συγκεκριμένα μυθολογικά πρόσωπα τα οποία επελέγησαν είναι βαθιά ριζωμένα στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

Δημοφιλή