ΣΥΡΙΖΑ: Καλωσορίζει την προεδρική εκλογή...ξαναμετράει και «βλέπει» κάλπες

ΣΥΡΙΖΑ: Καλωσορίζει την προεδρική εκλογή...ξαναμετράει και «βλέπει» κάλπες
Greek leftwing opposition leader Alexis Tsipras delivers his speech during a meeting with Italian leftwing activists held at the Teatro Valle theater, in Rome, Friday, Feb.7, 2014. (AP Photo/Andrew Medichini)
Greek leftwing opposition leader Alexis Tsipras delivers his speech during a meeting with Italian leftwing activists held at the Teatro Valle theater, in Rome, Friday, Feb.7, 2014. (AP Photo/Andrew Medichini)
ASSOCIATED PRESS

«Καλωσορίζουμε την επιλογή της δημοκρατικής διεξόδου»…Στη φράση αυτή συνοψίζεται η επίσημη τουλάχιστον αντίδραση της Κουμουνδούρου στην κυβερνητική απόφαση περί επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Στόχος, να περάσει το μήνυμα πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αιφνιδιάστηκε αλλά και πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την κάλπη.

Στο παρασκήνιο βέβαια διατυπώνονταν ερωτήματα σχετικά με το εάν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών. Με απόλυτη βεβαιότητα, ουδείς μπορεί να απαντήσει στην Κουμουνδούρου παρά τις επίσημες ανακοινώσεις και αρκετά στελέχη εμφανίζονταν «συγκρατημένα αισιόδοξα» πως οι κυβερνητικές επιδιώξεις θα πέσουν στο κενό. Αρκετά δε στελέχη παρέπεμπαν στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και τόνιζαν πως η εξασφάλιση των 180 θα αποτελούσε μία «παραδοξότητα» αφού θα σήμαινε πως βουλευτές που δεν στήριξαν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα παρέτειναν το βίο της, δηλαδή τη συνέχιση της πολιτικής που απέρριψαν.

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να αποκλείσουν «αποστασίες», για τις οποίες έχει ήδη προειδοποιήσει και κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας ενώ επίσης έχουν «στοχοποιήσει» βουλευτές- ανεξάρτητους και μη- για τους οποίους ο ίδιος ο Γραμματέας της Π.Γ. του κόμματος έχει δηλώσει- χωρίς να τους κατονομάσει- πως προς εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων δεν αποκλείεται να δώσουν «ανάσα» στην κυβέρνηση. Η προσέγγιση πάντως με τη ΔΗΜΑΡ συνεχίζεται κανονικά και εντός της εβδομάδας αναμένεται και η συνάντηση Τσίπρα- Κουβέλη ενώ τι προσεχείς ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επαφές και με δύο κυρίες οι οποίες ήταν στους Ανεξάρτητους Έλληνες και τώρα είναι ανεξάρτητες. Πρόκειται για τις κυρίες Μίκα Ιατρίδη και τη Ραχήλ Μακρή.

Συναπόφαση κυβέρνησης-δανειστών για την επίσπευση των διαδικασιών

Ακόμη όμως και εάν επιτευχθεί ο στόχος της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως συνεχίζουν να «ποντάρουν» στα νέα σκληρά μέτρα που σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα κληθεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση και τα οποία ούτως η άλλως θα «ψαλιδίσουν» το βίο της.

Η επιλογή άλλωστε της κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαδικασίες της προεδρικής εκλογής, αποδίδεται σε κάθε περίπτωση και στη συνειδητή απόφαση να μην παρουσιαστεί η πλήρης συμφωνία της με τους δανειστές, πριν την εκλογή ΠτΔ, αφού κάτι τέτοιο θα της στερούσε και την τελευταία ελπίδα να προσελκύσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για την εκλογή ΠτΔ.

Την ίδια στιγμή η Αριστερή Πλατφόρμα, με κύριο εκφραστή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη εκτιμά πως η απόφαση περί επίσπευσης της προεδρικής εκλογής «έρχεται» σε συνεννόηση με τους δανειστές με αποκλειστικό στόχο να

«να μην προηγηθεί η σύναψη, δημοσιοποίηση και έγκριση της συμφωνίας με την τρόικα, η οποία είναι περίπου ολοκληρωμένη, παρότι η κυβέρνηση δεν θέλει να την εμφανίσει. Κι αυτό διότι αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει ένα φρικτό πακέτο αντικοινωνικών μέτρων, ενώ θα την ακολουθήσει ένα νέο σκληρότατο μνημόνιο στο όνομα της προληπτικής γραμμής στήριξης» όπως αναφέρει και κεντρικό άρθρο στο iskra.gr.

Τονίζεται μάλιστα πως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση, κατά την πάγια τακτική που ακολουθεί θα θέσει εκ νέου

Παράλληλα η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει «επίπλαστα και διάτρητα εκβιαστικά διλήμματα στους βουλευτές», με απώτερο στόχο την εξασφάλιση των 180 βουλευτών.

Εκτιμάται όμως πως αυτό το παιχνίδι των εκβιασμών, δεν πρόκειται να ευοδωθεί σημειώνοντας πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εθνικές κάλπες.

Δημοφιλή