Καπερνάρος: Δεν ξέρω αν θα ψηφίσω Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Καπερνάρος: Δεν ξέρω αν θα ψηφίσω Πρόεδρο της Δημοκρατίας
eurokinissi

«Δεν νομίζω να κέντρισε το ενδιαφέρον κάποιου το όνομα του κ. Δήμα, καλός άνθρωπος είναι, αλλά πολιτικά είναι ένα αδρανές υλικο» σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν έχει καταλήξει τι θα πράξει στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Δεν έχω να προσάψω κάτι σε αυτόν τον άνθρωπο, αλλά δεν μου λέει τίποτα το όνομα Δήμας. Άρα περιμένω, διαλέγομαι με τους ανθρώπους τους δικούς μου και την ημέρα εκείνη θα καταλήξω να πω την άποψή μου» λέει προσθέτοντας, πάντως, ότι οι περισσότεροι φίλοι του λένε να μην ψηφίσει για Πρόεδρο.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής τονίζει πως δεν συνδέει τις εκλογές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ενώ θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει μια συναινετικότητα και γι αυτό ο νομοθέτης έβαλε το όριο των 200 βουλευτών στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και όχι 180, κάποιοι -και στο παρελθόν- το μεταποίησαν αυτό σε μηχανισμό "εκβίασης" στα χέρια της αντιπολίτευσης για να μπορεί να πιέζει την κυβέρνηση για εκλογές. Αυτό γίνεται, πολλώ δε μάλλον τώρα από μία αντιπολίτευση η οποία δεν αντιπροτείνει Πρόεδρο. Βλέπουμε διάφορους τακτικισμούς και τερτίπια. Για αυτό είμαι επιφυλακτικός και περιμένω... Πιθανόν, η κυβέρνηση ρίχνει λευκή πετσέτα, άλλά μη νομίζετε ότι και η αντιπολίτευση, παρά τα όσα λέει, είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει αυτά. Και η αντιπολίτευση βλέπει ότι πιθανόν να είναι από αυτές τις παγίδες που βλέπουμε στην έρημο. Έχω την εντύπωση ότι τα είχαν βρει για τον ΠτΔ, έκανα αυτή τη σκέψη, να τα έχουν βρει και να έχουν καταλήξει από κοινού σε ένα πρόσωπο και με αντάλλαγμα η αντιπολίτευση να πάρει μια ημερο-χρονολογία εκλογών μέσα στο 2015. Ίσως γίνει αυτό, ποιος ξέρει; Πρέπει να περιμένουμε».

H συνέντευξη του Βασίλη Καπερνάρου στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε Καπερνάρο, έχετε γράψει στον προσωπικό σας λογαριασμό στο twitter ότι παραμένετε σταθερός στη θέση σας. «Δεν αλλάζει τίποτα από την επιλογή του Σταύρου Δήμα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς... σενάρια». Ποια είναι η θέση σας εν όψει των ψηφοφοριών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας;

Απ: Είμαι στον ίδιο συνεχή διάλογο με τους φίλους μου και ψηφοφόρους μου. Παρακολουθώ και καταγράφω όλα τα επίκαιρα γεγονότα. Περιμένουμε, θα δούμε. Αυτή τη στιγμή δέχομαι προτάσεις από αυτούς τους ανθρώπους, συλλέγω τα μηνύματά τους και καταγράφω. Είμαι αντιπρόσωπος αυτών των ανθρώπων. Εγώ δεν έχω κόμμα, είμαι ανεξάρτητος βουλευτής και λόγω της σπουδαιότητος του γεγονότος δεν συνδέω τις εκλογές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενώ θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει μια συναινετικότητα και γι αυτό ο νομοθέτης έβαλε το όριο των 200 βουλευτών στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και όχι 180, κάποιοι -και στο παρελθόν- το μεταποίησαν αυτό σε μηχανισμό "εκβίασης" στα χέρια της αντιπολίτευσης για να μπορεί να πιέζει την κυβέρνηση για εκλογές. Αυτό γίνεται, πολλώ δε μάλλον τώρα από μία αντιπολίτευση, η οποία δεν αντιπροτείνει Πρόεδρο. Γιατί αν δεν βγει Πρόεδρος και πάμε σε εκλογές, το Σύνταγμα μιλάει για προέδρους. Δηλαδή, βγαίνει αυτός που πλειοψηφεί μεταξύ δύο υποψηφίων. Όταν δεν υπάρχει, λοιπόν, από κοινού αποδοχή, πρέπει να αντιπροτείνει και η αντιπολίτευση, αλλά δεν το έχει κάνει. Βλέπουμε διάφορους τακτικισμούς και τερτίπια. Γι αυτό είμαι επιφυλακτικός και περιμένω.

Ερ: Πώς είδατε την υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα;

Απ: Δεν νομίζω να κέντρισε το ενδιαφέρον κάποιου το όνομα του κ. Δήμα, καλός άνθρωπος είναι, αλλά πολιτικά είναι ένα αδρανές υλικό. Δεν θα μπορούσε να εξιτάρει κάποιον και να πει: Ναι, θαυμάσια αυτή η προσωπικότητα. Δεν έχω να προσάψω κάτι σε αυτόν τον άνθρωπο, αλλά δεν μου λέει τίποτα το όνομα Δήμας. Άρα περιμένω, διαλέγομαι με τους ανθρώπους τους δικούς μου και την ημέρα εκείνη θα καταλήξω να πω την άποψή μου.

Ερ: Σας άκουσα σε τηλεοπτική σας συνέντευξη να λέτε ότι περισσότεροι φίλοι σας και ψηφοφόροι σας, σας λένε «όχι», να μην ψηφίσετε Πρόεδρο...

Απ: Έτσι είναι.

Ερ. Αυτό είναι κατά τη γνώμη σας και το κλίμα που υπάρχει ευρύτερα στην κοινή γνώμη;

Απ: Δεν το ξέρω. Θα το δούμε την ημέρα εκείνη. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ανενημέρωτος, ακόμη και ο κυβερνητικός βουλευτής. Είναι αμέτοχος, δεν ερωτάται. Δεν ερωτάται για όσα έγιναν στο παρελθόν, διότι ουδέποτε ενημερώθηκε. Όχι, μόνο δεν ήρθε ο πρωθυπουργός να ζητήσει την άποψή του ή να του καταστήσει γνωστό τους όρους, τον τρόπο με τον οποίο υποτίθεται θα μιλούσε με τους ανθρώπους του εξωτερικού, αλλά και όταν ερχόταν από το εξωτερικό σε σημαντικές συναντήσεις που είχε, δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή να μας ενημερώσει. Τώρα όλοι κόπτονται και όλοι θέλουν την ψήφο των βουλευτών, ειδικά των ανεξαρτήτων.

Ερ: Η χώρα, η κυβέρνηση φαίνεται να βαδίζουν σε μια πορεία σε κινούμενη άμμο έως την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς το τοπίο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων και των ανεξάρτητων βουλευτών εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά θολό. Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε ένα «πολιτικά αδρανές πρόσωπο», όπως είπατε;

Απ: Αυτό θα το πρέπει να το απαντήσει η κυβέρνηση. Η χώρα βαδίζει σε κινούμενη άμμο, όχι η κυβέρνηση. Επικίνδυνα, πολύ επικίνδυνα. Είναι επικίνδυνες οι στιγμές για να είμαστε τόσο αδιάφοροι και να μην μπορούμε να ενώσουμε τις ψυχές μας, να κάνουμε ομοψυχία και να έρθουμε σε ομογνωμοσύνη, σε μια ταυτότητα θέσεων, κοιτώντας το μέλλον των παιδιών μας. Είμαστε άξιοι της τύχης και της μοίρας μας και της κινούμενης άμμου, που λέτε. Πιθανόν, η κυβέρνηση ρίχνει λευκή πετσέτα, αλλα μη νομίζετε ότι και η αντιπολίτευση, παρά τα όσα λέει, είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει αυτά. Και η αντιπολίτευση βλέπει ότι πιθανόν να είναι από αυτές τις παγίδες, που βλέπουμε στην έρημο. Έχω την εντύπωση ότι τα είχαν βρει για τον ΠτΔ, έκανα αυτή τη σκέψη, να τα έχουν βρει και να έχουν καταλήξει από κοινού σε ένα πρόσωπο και με αντάλλαγμα η αντιπολίτευση να πάρει μια ημερο-χρονολογία εκλογών μέσα στο 2015.

Ίσως γίνει αυτό, ποιος ξέρει; Πρέπει να περιμένουμε. Και όλα αυτά ερήμην του κοινοβουλίου και του λαού. Αυτό είναι που δεν με ικανοποιεί. Και ενώ δεν ικανοποιεί εμένα και εσάς και τον λαό και κυρίως τους βουλευτές, που βλέπουμε από αυτή τη γωνιά τα φαινόμενα, ωστόσο έχει εκφραστεί η μεγάλη ικανοποίηση του κ. Σόιμπλε γι αυτή την κίνηση του πρωθυπουργού και ακόμη και η δήλωση της Μέρκελ ότι θα συνεχίσει τη λιτότητα και ότι είναι και αυτή ευχαριστημένη.

Δημοφιλή