Ακέφαλο το ΑΠΘ: Το ΣτΕ ακύρωσε την εκλογή του Πρύτανη

Ακέφαλο το ΑΠΘ: Το ΣτΕ ακύρωσε την εκλογή του Πρύτανη
sooc

Ακέφαλο είναι από σήμερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Πρύτανης Περικλής Μήτκας υπέβαλε την παραίτηση του μετά την ακύρωση της εκλογής του από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αιτία της ακύρωσης είναι πως από το συμβούλιο που έκανε την προεπιλογή των 3 υποψηφίων πρυτάνεων είχε παρανόμως αποκλεισθεί ο τότε πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος.

Το ΣτΕ ζητά από το Συμβούλιο του ΑΠΘ να επαναλάβει την διαδικασία, με συμμετοχή του κ. Μυλόπουλου, που όμως βρίσκεται με εκπαιδευτική άδεια στην Κύπρο, ή με συμμετοχή του τότε αναπληρωτή του.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε προσφύγει ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης, που είχε μιλήσει για παράτυπο αποκλεισμό του.

Για "μεθόδευση" των διαδικασιών εκλογής των πρυτάνεων από το Συμβούλιο Ιδρύματος έκανε λόγο και ο πρώην αντιπρύτανης του ιδρύματος Γιάννης Παντής, που επίσης είχε κοπεί στην προεπιλογή. Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο κ. Παντής επέρριψε ευθύνες στον Αναπληρωτή Πρόεδρος του Συμβουλίου Β. Ταρλάζη: «είναι άνθρωπος της Νέας δημοκρατίας και κρύβεται πίσω από την μεθόδευση της διαδικασίας ώστε να βγουν οι πρυτανικές αρχές που ήθελε η παράταξή του».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρώην πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος. Σε ανάρτηση του στο facebook ζητά την κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου:

Γιάννης Μυλόπουλος: «Υπενθυμίζω ότι εγκαίρως, πριν ακόμη τη διενέργεια των εκλογών, είχα, ως πρύτανης, εντοπίσει την παραβίαση της νομιμότητας και είχα ζητήσει τόσο από το Συμβούλιο, όσο όμως και από τον υπουργό, την άμεση επανάληψη της διαδικασίας με το νόμιμο τρόπο. Η εισήγηση του τότε πρύτανη δυστυχώς αγνοήθηκε. Προφανώς υπήρχαν λόγοι γι αυτό...

Η σημερινή περιπέτεια στην οποία οδήγησαν το ΑΠΘ αναδεικνύει σε θεσμικό επίπεδο, την ανάγκη κατάργησης του εκτρωματικού νόμου Διαμαντοπούλου, ο οποίος επιτρέπει την αυθαίρετη, αλαζονική και αυταρχική λειτουργία των Συμβουλίων Ιδρύματος».

Δημοφιλή