ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2014 17:22 EET | Updated 11/12/2014 17:31 EET

Ο διευθυντής της CIA παραδέχεται φρικιαστικές τεχνικές ανάκρισης

ASSOCIATED PRESS
Central Intelligence Director (CIA) Director John Brennan walks away following the conclusion of his news conference at CIA Headquarters in Langley, Va., Thursday, Dec. 11, 2014. Brennan is pushing back hard against the wave of criticism following a Senate Intelligence Committee report detailing harsh interrogation tactics employed by intelligence community people against terrorism war-era detainees. Brennan and several past CIA leaders fear the historical record may define them as torturers instead of patriots. The CIA is now in the uncomfortable position of defending itself publicly, given its basic mission to protect the country secretly. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Ο Τζον Μπρέναν, ο διευθυντής της CIA, παραδέχθηκε ότι «ορισμένα» στελέχη της CIA χρησιμοποίησαν τεχνικές ανάκρισης οι οποίες ήταν «φρικιαστικές», ενώ υποστήριξε πως υπήρχε έλλειψη «εμπειρίας» και «προετοιμασίας» για τις κρατήσεις υπόπτων πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Διευθυντής της CIA, σπάνια μιλάει στους δημοσιογράφους. Παραχώρησε τη συνέντευξη τύπου στην ίδια την έδρα της υπηρεσία, το Λάγκλεϊ, μετά τον καταιγισμό αποκαλύψεων της έκθεσης της Γερουσίας για τα βασανιστήρια.

Σημαντική λεπτομέρεια: Την επίμαχη περίοδο που περιγράφει η έκθεση, ο Μπρέναν ήταν υποδιοικητής της CIA.

Αν και παραδέχτηκε ότι ορισμένες τεχνικές ανάκρισης συνιστούσαν βασανιστήρια, υπεραμύνθηκε του έργου της CIA, λέγοντας πως οι ίδιες οι συνθήκες ήταν ακραίες. Διαβεβαίωσε ότι η CIA έχει «αναμορφωθεί», ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη «λυπηρών παρεκτροπών» όπως αυτές που καταγράφονται στην έκθεση.

«Έκαναν αυτό που τους ζητήθηκε να κάνουν υπηρετώντας την πατρίδα τους», ανέφερε στη συνέντευξη τύπου. Για να συμπληρώσει ότι πιστεύει ότι ορισμένες από τις πληροφορίες που αποσπάστηκαν από κρατουμένους μπορεί να συνέβαλαν στον εντοπισμό του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.

«Έχω ήδη δηλώσει πως οι αξιολογήσεις μας καταδεικνύουν ότι το πρόγραμμα κράτησης και ανάκτησης εισέφερε χρήσιμες πληροφορίες, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να αποτρέψουν σχεδιαζόμενες επιθέσεις, να συλλάβουν τρομοκράτες και να σώσουν ζωές», κατέληξε ο Μπρέναν.

Η δημοσίευση της έκθεσης για τα βασανιστήρια έχει σοκάρει την αμερικανική κοινωνία. Και την έχει επίσης διχάσει. Αν και αποτελεί ιστορική τομή, καθώς για πρώτη φορά επισήμως οι Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον καθρέφτη της συλλοχικής ενοχής, αρκετοί είναι αυτοί που ανθίστανται, με το γνωστό επιχείρημα «ρεαλισμού»: στον πόλεμο όλα επιτρέπονται. Σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η προτροπή του Τζων Μπρέναν, να αφησουμε πίσω μας τη συζήτηση για τις μεθόδους οι οποίες ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και η CIA να κοιτάξει «το μέλλον».