Κύπρος: Υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι στα δημοσιονομικά

Κύπρος: Υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι στα δημοσιονομικά
Eurokinissi

«Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει υπερκαλύψει όλους τους στόχους που σχετίζονται με τα δημόσια οικονομικά», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αναλύοντας στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, η συζήτηση επί του οποίου άρχισε το απόγευμα.

Από την φετινή χρονιά, πρόσθεσε, αναμένεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι κάτω από το όριο του 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε παράλληλα ότι αναμένεται ακόμα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα δημιουργείται πλέον νέο χρέος, αλλά σταδιακά θα μειώνεται.

Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός για το 2015 θα κινείται στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνοντας ότι «θα παραμείνουμε με ασφάλεια εντός των στόχων, χωρίς να προκύπτει ανάγκη για νέους φόρους και περικοπές».

Αναφερόμενος στην ύφεση το 2014 ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα είναι τελικά πιο ήπια από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2015, αφού όπως είπε, η αποτύπωση της οικονομικής επίδοσης ανά τρίμηνο αυτό επιβεβαιώνει.

Πάντως, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, «παραμένουμε συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε προσεκτικά και κάποιες εξωγενείς εξελίξεις, που ίσως μας επηρεάσουν».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Δημοφιλή