Έρευνα: Οι επιστήμονες μπορούν να αναπτύξουν μορφή τεχνητής εξέλιξης χωρίς DNA!

Έρευνα: Οι επιστήμονες μπορούν να αναπτύξουν μορφή τεχνητής εξέλιξης χωρίς DNA!
Laguna Design via Getty Images

Oι επιστήμονες έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την πιθανή δημιουργία συνθετικής ζωής με την ανάπτυξη μιας μορφής τεχνητής εξέλιξης σε απλό χημικό περιβάλλον χωρίς DNA.

Μια ομάδα από τη σχολή Χημείας του πανεπιστημίου της Γλασκόβης εξήγησε σε δημοσίευση στο έντυπο Nature Communications (Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου) το πώς κατάφερε να δημιουργήσει αναπτυσσόμενο χημικό σύστημα για πρώτη φορά. Η διαδικασία περιλαμβάνει ένα ρομποτικό βοήθημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την “εξέλιξη” νέων χημικών για συγκεκριμένες χρήσεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ρομπότ ανοιχτού κώδικα, βασισμένο σε έναν φθηνό τρισδιάστατο εκτυπωτή για να δημιουργούν και να παρακολουθούν σταγονίδια ελαίων σε νερό σε τρύβλια Πέτρι στο εργαστήριο. Κάθε σταγονίδιο είχε ελαφρώς διαφορετική αναλογία από τέσσερα χημικά σκευάσματα.

Τα σταγονίδια ελαίων κινούνται στο νερό σαν πρωτόγονες χημικές μηχανές, μετατρέποντας χημική ενέργεια σε κινητική. Το ρομπότ των ερευνητών είχε μία βιντεοκάμερα για να καταγράφει, να επεξεργάζεται και να αναλύει τη συμπεριφορά των 255 ελαφρώς διαφορετικών σταγονιδίων. Κατέγραψε ορισμένες χαρακτηριστικές τους συμπεριφορές όπως δόνηση και συγκρότηση.

Η ομάδα επέλεξε να επικεντρώσει το επόμενο στάδιο της έρευνας σε τρεις τύπους συμπεριφοράς των σταγονιδίων, το διαχωρισμό, την κίνηση και τη δόνηση. Με τη βοήθεια του ρομπότ τους, τοποθέτησαν μαζί πληθυσμούς όμοιων σταγονιδίων και τους κατέταξαν με βάση το κατά πόσο πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν ταυτοποιήσει. Η χημική σύσταση των πιο “σθεναρών” πληθυσμών μεταφέρθηκε σε δεύτερη γενιά σταγονιδίων και η διαδικασία της ρομποτικής επιλογής επαναλήφθηκε.

Κατά τις 20 επαναλήψεις αυτής της διαδικασίας, οι ερευνητές είδαν ότι τα σταγονίδια γινόντουσαν όλο και πιο σταθερά, μιμούμενα τη φυσική επιλογή της εξελικτικής θεωρίας.

Της ομάδας ηγείτο ο καθηγητής Λι Κρόνιν, πρόεδρος της Έδρας Χημείας του πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Δημοφιλή