Συνεχίζεται η υστέρηση εσόδων, μεγαλώνει το δημοσιονομικό κενό

Συνεχίζεται η υστέρηση εσόδων, μεγαλώνει το δημοσιονομικό κενό
sooc

Τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός του 2014 στο σκέλος των εσόδων, επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 11μηνο του έτους, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στελέχη του Οικονομικού επιτελείου έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου, ενώ η ολοκλήρωση του 9μήνου όταν και καταγράφηκε απόκλιση εσόδων κατά 330 εκατ. ευρώ, ήταν η πρώτη χειροπιαστή ένδειξή για τους κινδύνους που υπάρχουν στο σκέλος τον εσόδων μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απόκλιση ύψους 1,2δισ ευρώ στο 10μηνο του έτους, θα διευρυνθεί στο 11μηνο, ενώ προβλέπουν ότι αντίστοιχη θα είναι η εικόνα μέχρι το κλείσιμο του προϋπολογισμού.

Όπως εξηγούν, η αιτία της απόκλισης των εσόδων σε σχέση με το στόχο, οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση προγραμμάτισε η πληρωμή των δύο βαρύτερων φόρων να γίνει στο τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν κληθεί από το Σεπτέμβριο και μετά να πληρώνουν κάθε μήνα και μια δόση είτε για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), είτε για τον φόρο εισοδήματος, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, αλλά και των δόσεων για όσους έχουν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το “εκρηκτικό φορολογικό κοκτέιλ” που ετοίμασε η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις ούτως ή άλλως αυξημένες υποχρεώσεις που έχουν τα νοικοκυριά στο τέλος του χρόνου, κάνουν σχεδόν αδύνατη την πληρωμή όλων των οφειλών τους προς το Δημόσιο.

Στις αστοχίες που έχουν ήδη προκύψει στο σκέλος των εσόδων, προστέθηκε και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς από τη μία αρκετοί φορολογούμενοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ πολλοί πάγωσαν το προηγούμενο διάστημα τις πληρωμές τους περιμένοντας να ψηφιστεί η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Αποτέλεσμα είναι στις αρχές Νοεμβρίου το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Εφορίες και τα Τελωνεία να σπάσει το φράγμα των 77 δισ. ευρώ, φτάνοντας πλέον το 43% του ΑΕΠ.

Όπως είναι προφανές η εκτέλεση του προϋπολογισμού βάζει μεγάλα εμπόδια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει την τρόικα ότι δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2015. Ειδικά από τη στιγμή που από την Τετάρτη βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και ελέγχουν εξονυχιστικά τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση για το 2015.

Δημοφιλή