Standard & Poor's: Διατηρεί το «ΑΑΑ» η Βρετανία - Υποβαθμίζεται η Βουλγαρία

Διατηρεί το «ΑΑΑ» η Βρετανία
Funky Tee/Flickr

Στη βαθμίδα AAA το κρατικό αξιόχρεο της Βρετανίας διατήρησε απόψε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αμφισβητώντας ωστόσο το εάν και κατά πόσον η κυβέρνηση θα διατηρήσει το επίπεδο του δανεισμού της στο ποσό που έχει προβλέψει και εκτίμησε πως θα χρειαστεί μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της Βρετανίας τα επόμενα χρόνια, χωρίς να αυξήσει τη φορολογία. Ο S&P, ο μόνος από τους λεγόμενους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που δεν έχει μειώσει την αξιολόγηση του κρατικού αξιόχρεου της Βρετανίας, ανέφερε ότι η φορολογική βάση της χώρας ενδέχεται να χρειαστεί να διευρυνθεί.

«Αναμένουμε ότι η μελλοντική προσαρμογή μπορεί ενδεχομένως να στραφεί μάλλον στα έσοδα, παρά στα έξοδα», επισήμανε ο S&P.

Ο οίκος προειδοποίησε επίσης ότι η βρετανική οικονομία θα πληγεί εάν η χώρα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι για το οποίο το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να διοργανώσει δημοψήφισμα στην περίπτωση που διατηρήσει την εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2015.

Στο BBB- η Βουλγαρία

Την ίδια στιγμή, υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Βουλγαρίας κάτω από το επίπεδο της επένδυσης, στη βαθμίδα BB+ από BBB-, επικαλούμενος την εξασθένηση του τραπεζικού τομέα της βαλκανικής χώρας και την τρωτότητα του ευρύτερου χρηματοοικονομικού της τομέα.

Η χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες στη χώρα αύξησε το κρατικό χρέος της Βουλγαρίας, επισήμανε επίσης ο S&P, ο οποίος χαρακτηρίζει σταθερή την προοπτική της χώρας.

Η Βουλγαρία αντιμετώπισε δύο κρίσεις τραπεζικού πανικού —αυξημένης τάσης ανάληψης των τραπεζικών καταθέσεων λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης του κοινού— δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα τον Ιούνιο. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει χαρακτηρίζεται η πιο σοβαρή που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά τη δεκαετία του 1990.

Η απόφαση του S&P να δοθεί στο κρατικό αξιόχρεο της Βουλγαρίας σταθερή προοπτική «εξισορροπεί τους κινδύνους που βλέπουμε από τις δυνητικές αδυναμίες που αυξάνονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα έναντι των ακόμη χαμηλών επιπέδων κρατικού χρέους», επισήμανε ο οίκος και πρόσθεσε «ενδέχεται να υποβαθμίσουμε περαιτέρω την αξιολόγηση εάν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειαστεί επιπλέον υποστήριξη από το δημόσιο».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ)

Δημοφιλή