ΔΙΕΘΝΕΣ
12/12/2014 18:31 EET | Updated 12/12/2014 18:31 EET

ΗΠΑ και Ε.Ε. επιβεβαίωσαν την επανέναρξη των συνομιλιών με το Ιράν στις 14 Δεκεμβρίου

IAEA Imagebank/Flickr
Ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ στο Ιράν

Την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα συν τη Γερμανία), στις 17 Δεκεμβρίου επιβεβαίωσαν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και Ε.Ε.

Της συνάντησης αυτής θα προηγηθούν διμερείς συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουέντι Σέρμαν και η ομάδα διαπραγματεύσεων της θα μεταβούν στη Γενεύη για να συμμετάσχουν στις συνομιλίες αυτές την 15η και 16η Δεκεμβρίου με Ιρανούς αξιωματούχους, επισήμανε το αμερικανικό ΥΠΕΞ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η αναπληρώτρια επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χέλγκα Σμιντ «θα συμμετάσχει σε ένα μέρος των διμερών αυτών συνομιλιών» μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Την 17η Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ήδη η Τεχεράνη, οι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1, το Ιράν και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συναντηθούν στη Γενεύη για μία πολυμερή συνάντηση στο πλαίσιο των διεθνών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Νωρίτερα σήμερα η Ε.Ε. επιβεβαίωσε από την πλευρά της την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στη Γενεύη, σε επίπεδο πολιτικών εκπροσώπων.

«Όπως είχε ανακοινωθεί μετά την τελευταία συνάντηση των 5+1 την 24η Νοεμβρίου στη Βιέννη, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ομάδας 5+1 και του Ιράν θα συναντηθούν εκ νέου την 17η Δεκεμβρίου του 2014 στη Γενεύη για μία μονοήμερη συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί η συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών με στόχο να βρεθεί μία πλήρης και μακροπρόθεσμη λύση» επισήμανε η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ σε ένα δελτίο τύπου.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)