ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/12/2014 08:39 EET | Updated 13/12/2014 08:39 EET

Δύσκολη η συντεταγμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Italian Finance Minister Pier Carlo Padoan attends a Eurogroup meeting at the European Council in Brussels, December 8, 2014. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

«Δεν παρεμβαίνω σε εκτιμήσεις άλλων κυβερνήσεων, αλλά η εμπειρία μου λέει ότι η συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους είναι πολύ δύσκολο να γίνει πράξη, και κατά συνέπεια είναι μεγάλο λάθος να γίνεται αναφορά σε αυτήν» δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Τορίνο Λα Στάμπα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντoαν, ερωτηθείς για τον «πιθανό νικητή των εκλογών, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζητά την αναδιάρθρωση του χρέους».

Όπως ανέφερε ο Ιταλός υπουργός, «η Ελλάδα διέρχεται φάση πολιτικής αστάθειας συνδεδεμένη με τον κίνδυνο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών. Δεν με εκπλήσσει ότι οι αγορές αντιδρούν με νευρικότητα. Πρόκειται για κρίσιμη κατάσταση , αλλά είναι σαφώς διαφορετική από εκείνη του 2011 και του 2012».

Ερωτηθείς για το αν όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα μπορούν να επεκτείνουν την κρίση και στην Ιταλία, ο κ. Πάντρoν- πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ για την Ιταλία- απάντησε αρνητικά, «διότι στο παρελθόν η επέκταση της κρίσης ήταν συνέπεια μιας διαδεδομένης αδυναμίας. Η διατήρηση του ιταλικού και ισπανικού σπρεντ σε χαμηλό επίπεδο αποδεικνύει ότι στην παρούσα φάση οι συνέπειες συγκεκριμένων κρίσεων είναι περιορισμένες».

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)