Επιμένει ο διεθνής Τύπος για τον κίνδυνο Grexit. «Οπλισμένη βόμβα» η Ελλάδα

«Οπλισμένη βόμβα» η Ελλάδα και επαναφορά του Grexit στον διεθνή Τύπο
GREXIT statistics with Zeus
GREXIT statistics with Zeus
Imaginary Museum Projects: News Tableaus/Flickr

Με λέξεις και εκφράσεις όπως Grexit, «ελληνική βόμβα» και «επικείμενη τραγωδία» συνεχίζουν να περιγράφουν στο διεθνή Τύπο -για μια ακόμη ημέρα- το ενδεχόμενο αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Από τους Times και τους Financial Times έως και τον ιταλικό Τύπο, οι αναφορές στην Ελλάδα και σε νέους πιθανούς κινδύνους για την πορεία της οικονομίας και το μέλλον της χώρα στην Ευρωζώνη πληθαίνουν.

Το Grexit και η οπλισμένη ελληνική «βόμβα»

Ως μια «βόμβα» που όλοι νόμιζαν πως είχε εξουδετερωθεί, αλλά τώρα απειλεί και πάλι «τη γραφική αυλή της Ευρώπης» παρομοιάζει η βρετανική εφημερίδα Times την Ελλάδα. Όπως τονίζεται «Έπειτα απο δύο μνημόνια, διάφορες επαναδιαπραγματεύσεις και μία διαγραφή χρέους αργότερα, οι εταίροι νόμισαν ότι την είχαν εξουδετερώσει. Αλλά όχι. Αυτήν την εβδομάδα, η βόμβα άρχισε να χτυπά ξανά». Όπως μάλιστα αναφέρει ο αρθρογράφος, Φίλιπ Άλντρικ, η Ελλάδα βρίσκεται εκ νέου σε ένα κρίσιμο σημείο και ο κόσμος έχει στραμμένα τα βλέμματα σε αυτή, με το ερώτημα αν θα βρεθούν οι βουλευτές για την Προεδρική εκλογή ή θα διεξαχθούν ξανά εκλογές.

Στον τίτλο δε του άρθρου καθίσταται σαφές πως ο αρθρογράφος επιρρίπτει ευθύνες και τους ευρωπαίους εταίρους: «Εάν η Ελλάδα είναι το κακό παιδί της ευρωζώνης, πρέπει να κατηγορήσεις τους γονείς της».

Στην ίδια «γραμμή» και οι Financial Times που για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες επαναφέρουν στο προσκήνιο πιθανά σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Σε άρθρο του Τζον Ντίζαρντ μάλιστα, αυτό το σενάριο για μια «επερχόμενη τραγωδία του Grexit» έρχεται να επαναληφθεί εν είδη «φάρσας για τους Ευρωπαίους». Τονίζει δε πως αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωσκεπιτικιστές δεν έχουν αντιληφθεί είναι ότι μία αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για την ευρωκρατία και για κάποιες εθνικές κυβερνήσεις. Για τον ίδιο μάλιστα μία θυελλώδης έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για την επιβίωση του ευρώ, όπως το 2011 και το 2012.

Το ρίσκο των εκλογών και οι παρεμβάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

Ως κίνηση υψηλού ρίσκου από πλευράς της κυβέρνησης «διαβάζουν» την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην ιταλική La Repubblica. «Σε δημοψήφισμα για την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να μετατραπούν οι ψηφοφορίες για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας» είναι η χαρακτηριστική αναφορά στην εφημερίδα. Προβλέπουν μάλιστα πως «Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας η βουλή θα διαλυθεί και η χώρα θα επιστρέψει στις κάλπες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων βρίσκεται η ριζοσπαστική αριστερά του Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν ζητά, πλέον, την έξοδο από το Ευρώ, αλλά θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τις βοήθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα».

Στο ίδιο άρθρο όμως γίνεται και μια αναφορά στις διαρκείς έξωθεν παρεμβάσεις και προτροπές των Ευρωπαίων αξιωματούχων, τις τελευταίες ημέρες με τον υπογράφοντα, Μικέλε Σέρρα, να σημειώνει: «αν ήμουν έλληνας, η ιδέα ότι "οι αγορές" αντιμετωπίζουν με τρόμο την ενδεχόμενη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, θα με ωθούσε να τον ψηφίσω. Έτσι, τουλάχιστον για να δοκιμάσω. 'Η, αν προτιμάτε, για να το διακινδυνεύσω». Αναφέρεται μάλιστα και στον «κεκαλυμμένο εκβιασμό που η χρηματιστική οικονομία ασκεί επί της πολιτικής» ο οποίος «είναι ήδη πολύ συζητήσιμος σε περιόδους ευημερίας. Αλλά σε περιόδους ισχνών αγελάδων, εκτός από αμφισβητήσιμος, γίνεται και εύθραυστος, διότι όταν κανείς δεν έχει τίποτα να χάσει, η ανατροπή των όποιων κανόνων και δεδομένων, προκαλεί λιγότερο φόβο».

Στον αντίποδα- τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ιταλικό Τύπο-βρίσκεται η Corriere della Sera με τον Αντόνιο Φερράρι, απεσταλμένο και αναλυτή της εφημερίδας στην Ελλάδα και στην Μέση Ανατολή, να τονίζει: «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, με την ελπίδα ότι ο κόσμος - έχοντας λίγο περισσότερο χρόνο στην διάθεσή του- μπορεί να καταλάβει ότι πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει αυτοδύναμα και το οποίο ζητά την περικοπή του 70% του δημόσιου χρέους της χώρας». Σύμφωνα δε με τον Φερράρι «κάποιοι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν την ολική διαγραφή του χρέους, ενώ κάποιοι άλλοι δεν συμφωνούν. Θα μπορούσε, με τον τρόπο αυτό, να προκύψει μια νέα αστάθεια, με πιθανές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δημοφιλή