ΔΙΕΘΝΕΣ
13/12/2014 11:56 EET | Updated 13/12/2014 11:56 EET

Μπαράζ επιθέσεων των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

ASSOCIATED PRESS
Afghan security personnel inspect a damaged bus at the site of a suicide attack by the Taliban in Kabul, Afghanistan, Saturday, Dec. 13, 2014. A senior Afghan defense official said that the suicide bomber struck the Defense Ministry bus carrying Afghan Army personnel, killing several as violence in the country spikes just weeks before most international combat forces withdraw. (AP Photo/Rahmat Gul)

Μπαράζ επιθέσεων εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς πλησιάζει η λήξη της αποστολής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Ειδικότερα, Ταλιμπάν σκότωσαν 12 άτομα που εργάζονταν σε πρόγραμμα αποναρκοθέτησης στη νότια Χελμάντ, σύμφωνα με την αφγανική αστυνομία.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν χθες σε επίθεση ανταρτών κοντά στην κύρια βάση των διεθνών δυνάμεων, βόρεια της Καμπούλ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, τα περιστατικά έλαβαν χώρα εν μέσω ανόδου της βίας από πλευράς των Ταλιμπάν, καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πλησιάζουν στο τέλος της αποστολής τους στο Αφγανιστάν.

Η πλειονότητα των ξένων δυνάμεων πρόκειται να φύγουν από τη χώρα μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες, αν και περίπου 12.000 στρατιώτες θα παραμείνουν σε ρόλους εκπαιδευτών και συμβούλων στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας από την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα εχθρικής επίθεσης κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ. Δεν έγινε γνωστή η εθνικότητά τους.

Πρόκειται για τους πρώτους ξένους στρατιώτες που σκοτώνονται αυτόν τον μήνα, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό του έτους στους 65- 50 εκ των οποίων από τις ΗΠΑ.

Επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο

Επίσης, τουλάχιστον έξι Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα κατά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε με στόχο λεωφορείο του στρατού στην Καμπούλ, δήλωσε αφγανός αξιωματούχος.

Το λεωφορείο καταστράφηκε ολοσχερώς, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας.

Η τηλεόραση μετέδωσε πλάνα στα οποία διακρίνονται τα συντρίμμια του λεωφορείου στα δυτικά της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο ημέρες έφηβος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μέσα σε κατάμεστη αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου της Καμπούλ, όπου είχε συγκεντρωθεί κόσμος για να παρακολουθήσει θεατρική παράσταση, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Γερμανού υπήκοου και τον τραυματισμό άλλων 16 ατόμων.