ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/12/2014 08:59 EET | Updated 13/12/2014 08:59 EET

Υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας από τον Fitch

Anadolu Agency via Getty Images
NEW YORK, UNITED STATES - MAY 21: Fitch Ratings, leading international credit rating institution, is seen on the photo in New York, United States on 21 May, 2014. Leading financial institutions of country are present at Wall Street and they are regarded as not only USA's crucial economic points but also heart of the world economy. They dominate the economic situation of country with their decisions and statement of numbers. (Photo by Cem Ozdel/Anadolu Agency/Getty Images)

Από ΑΑ+ σε ΑΑ υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch to κρατικό αξιόχρεο της Γαλλίας χθες το βράδυ.

Ο Fitch χαρακτήρισε «αδύναμες» τις οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας και σημείωσε ότι αυτές επιβαρύνονται από τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και σταθεροποίησης του λόγου του γαλλικού κρατικού χρέους.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί πάνω από το 98% του ΑΕΠ και θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό το 2016 πριν μειωθεί το 2017 στο 93,7%, σημειώνει ο οίκος και προσθέτει πως οι αναλυτές του αναμένουν ο λόγος του χρέους της Γαλλίας προς το ΑΕΠ της θα φθάσει πολύ κοντά στο 100% πριν μειωθεί με βραδύ ρυθμό στο 94,9% προς τα τέλη της δεκαετίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Η γαλλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί λιγότερο από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια», εξηγεί ο Fitch στην ανακοίνωσή του.

Η γαλλική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως διαβεβαιώνοντας ότι «η πολιτική που ακολουθείται αρχίζει να αποφέρει καρπούς». Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «οι εταιρείες επωφελούνται από τις πρώτες θετικές συνέπειες της μείωσης των κρατήσεων, που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εκτίμησε επίσης ότι «οι τελευταίοι δείκτες ενδυναμώνουν την προοπτική ανάπτυξης» της χώρας.

Αυτά τα επιχειρήματα όμως δεν κατάφεραν να πείσουν τον οίκο αξιολόγησης, σύμφωνα με τον οποίο το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών της Γαλλίας «δεν φαίνεται επαρκές για να αντιστρέψει τις αρνητικές τάσεις που βαρύνουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και την ανταγωνιστικότητα».

Ο Fitch υπολογίζει ότι η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Γαλλίας θα είναι 0,4% το 2014 και 0,8% το 2015, μια χρονιά κατά την οποία «η υποτίμηση του ευρώ και οι πιο χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα υποστηρίξουν κάπως την ανάπτυξη».

Στη γαλλική κυβέρνηση, η οποία υπενθυμίζει ότι «πρόσφατα αναθεώρησε προς τα κάτω το προβλεπόμενο δημόσιο χρέος για το 2015 (από το 4,3% στο 4,1% του ΑΕΠ) και για τις επόμενες χρονιές», ο οίκος αξιολόγησης απαντά ότι «αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει την προοπτική (του) για τη δυναμική του δημόσιου χρέους της Γαλλίας».

Εκτιμά επίσης ότι στο 4,1% του ΑΕΠ το χρέος για το 2015 «δεν παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με αυτό του 2013». Η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι το χρέος για το 2014 θα είναι 4,4%, αντί του 3,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο.

«Οι τελευταίες αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους (…) αποδυναμώνουν τη δημοσιονομική αξιοπιστία» της Γαλλίας, υπογραμμίζει ο Fitch, ενώ προσθέτει ότι «είναι η δεύτερη φορά από το τέλος του 2012 που η γαλλική κυβέρνηση καθυστερεί τον στόχο του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ», κάτι που ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)