ΔΙΕΘΝΕΣ
13/12/2014 04:26 EET | Updated 13/12/2014 04:26 EET

Στα 577 δισ. ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου

The Washington Post via Getty Images
MIDDLE RIVER, MD - MARCH 14: N Maryland Air National Guard Pilot Lt. Col. Paul Zurkowski (in plane) prepares take an A-10 'Warthog' on a training mission in Middle River, MD on March 14, 2014. The Warhogs were used as air support for ground troops since the 70's but now the USAF is phasing it out. They hope the F-35 Joint Strike Force Fighter will perform air support and a host of other duties in the air and on the ground. (Photo by Linda Davidson / The Washington Post via Getty Images)

Στα 577 δισ. δολάρια ανήλθε ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου, ο οποίος εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο την Παρασκευή.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται και 64 δισ. για στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, όπως η εκπαίδευση μαχητών που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος και επιχειρήσεις σε μέτωπα όπως το Αφγανιστάν.

Η Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο και πλέον απομένει η υπογραφή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για να τεθεί σε ισχύ. Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί και από την Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά από οικονομικά μέτρα που αφορούν απευθείας τα μέλη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων απορρίπτει και μια σειρά από προσπάθειες του Πενταγώνου να παροπλίσει ορισμένα πλοία, αεροσκάφη ή οπλικά συστήματα η λειτουργία των οποίων κρίνεται ασύμφορη λόγω των περικοπών του προϋπολογισμού κατά τα τελευταία χρόνια.

Έτσι το νομοσχέδιο απαγορεύει την απόσυρση του Α-10 Warthog, αεροσκάφους υποστήριξης που είναι από τα «αγαπημένα» αεροπλάνα των δυνάμεων εδάφους, λόγω της δυνατότητάς του να πετά χαμηλά και να πλήττει στόχους με μεγάλη ισχύ πυρός.

Απαγορεύει επίσης την απενεργοποίηση του αεροπλανοφόρου USS George Washington, που ζητούσε το Αμερικανικό Ναυτικό για δημοσιονομικούς λόγους και επιτρέπει τη χρηματοδότηση για να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός του.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)