ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15/12/2014 05:39 EET | Updated 15/12/2014 05:39 EET

Ο κόσμος της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε μια έκθεση

Zoran Milich via Getty Images
3D Printer making a plastic bowl.

Από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου, ο πολυδιάστατος και ευφάνταστος κόσμος της τρισδιάστατης εκτύπωσης ξεδιπλώνεται στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όπου πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας μια έκθεση για την τρισδιάστατη εκτύπωση.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους Αθηναίους να δουν από κοντά τι μπορεί να πετύχει η νέα τεχνολογία εκτύπωσης, που φιλοδοξεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στην καθημερινή ζωή. Οι επισκέπτες θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που έχουν στη φαντασία τους, μπορεί να εκτυπωθεί σε τρεις διαστάσεις, από μία καρέκλα έως μία καρδιά ή ακόμα και μία μινιατούρα του εαυτού σας.

Αρχίζει πλέον μία εποχή όπου ο καθένας θα μπορεί να εκτυπώσει, είτε στο σπίτι του, είτε κατά παραγγελία, τα πάντα σε τρεις διαστάσεις, από μουσικά όργανα και σπίτια μέχρι γλυκίσματα, ρούχα και πρόσθετα ανθρώπινα μέλη. Η έκθεση στη Στέγη παρουσιάζει περισσότερα από 100 εκτυπωμένα αντικείμενα, ″ευφυή″ μηχανήματα και συναρπαστικά βίντεο, τα οποία συνοδεύονται από σχετικά εργαστήρια και ομιλίες, που εξερευνούν τις τρεις διαστάσεις.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση θα παρουσιαστούν δημιουργίες υψηλής ραπτικής που έχουν εκτυπωθεί σε τρεις διαστάσεις, καθώς επίσης τυπωμένα κοσμήματα, παπούτσια, τσάντες κ.α.

Παράλληλα, θα υπάρχουν σχετικά εργαστήρια που περιλαμβάνουν:

- Εργαστήρια εντός και εκτός Στέγης: Όποιος θελήσει να δημιουργήσει το δικό του αντικείμενο, θα έχει την ευκαιρία να το κάνει σε μια σειρά από εργαστήρια που διοργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης (τηλέφωνο κρατήσεων: 213 017 8036).

- «Τύπωσε το Χριστουγεννιάτικο δεντράκι σου»: Εργαστήριο για τρισδιάστατα εκτυπωμένα χριστουγεννιάτικα δεντράκια - Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Δεκεμβρίου (12:00-14:00), για γονείς και παιδιά 6-11 ετών.

- «Τύπωσε το δικό σου ρομποτάκι»: Εργαστήριο για τρισδιάστατα εκτυπωμένα μικρά ρομπότ - από το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου και κάθε Σάββατο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου (12:00-14:00), για γονείς και παιδιά 6-11 ετών.

- «Ζωγράφισε κι εσύ στον αέρα»: Εργαστήριο με τρισδιάστατο ″πενάκι″ - από την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου (12:00-14:00), για ενήλικες, γονείς και παιδιά άνω των 12 ετών.

- «Γίνε το δικό σου σουβενίρ»: Εργαστήριο από την ισπανική ομάδα BlabBlabLab, όπου οι συμμετέχοντες θα ποζάρουν και θα παίρνουν μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη μινιατούρα του εαυτού τους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Την Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου (13:00 - 20:00) στο City Link-Στοά Σπύρου Μίλιου και την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου (10:30 - 14:30 και 19:00 - 21:00) στη Στέγη.

Το ωράριο της έκθεσης, την οποία επιμελήθηκε το διεθνές γραφείο Double Decker του Βίλχελμ Φίνγκερ και της Μελίτας Σκαμνάκη, είναι καθημερινά 12:00 - 21:00 και το εισιτήριο εισόδου είναι 5 ευρώ (μειωμένο 3 ευρώ). Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές της έκθεσης προέρχονται από χορηγία της Anima.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)