Η εξέλιξη των ευρωπαϊκών γλωσσών σε έναν διαδραστικό χάρτη

Η εξέλιξη των ευρωπαϊκών γλωσσών σε έναν διαδραστικό χάρτη

Η προέλευση των Ινδο-Ευρωπαϊκων γλωσσών είναι από καιρό ένα θέμα συζήτησης μεταξύ των μελετητών και των επιστημόνων.

Το 2012, μια ομάδα των εξελικτικών βιολόγων του Πανεπιστημίου του Auckland με επικεφαλής τον Quentin Atkinson δημοσίευσε μια μελέτη για την καταγωγή των σύγχρονων γλωσσών.

Σύγχρονες γλώσσες που ανήκουν στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια είναι, ανάμεσα σε άλλες, η Αγγλική, η Γαλλική, η Γερμανική, η Ισπανική, η Μπενγκάλι, η Πορτογαλική, η Ρωσική και η Χίντι, κάθε μία από τις οποίες είναι μητρική γλώσσα περισσότερων από 40 εκατομμύρια ανθρώπων. Επίσης στην ίδια γλωσσική οικογένεια ανήκουν πολυάριθμες άλλες μικρότερες εθνικές ή μειονοτικές γλώσσες όπως η Αλβανική, η Αρμενική, η Ελληνική, η Ιταλική, η Κουρδική, η Λιθουανική, η Περσική (ή Φαρσί).

Στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια ανήκουν επίσης γλώσσες που δεν έχουν πια ομιλητές όπως η Αρχαία ελληνική, η Λατινική, η Σανσκριτική, η Τοχαρική, η Χεττιτική και άλλες. Η ινδοευρωπαϊκή είναι η μεγαλύτερη γλωσσική οικογένεια στον κόσμο σήμερα με τα μέλη της να αποτελούν τη μητρική γλώσσα περισσότερων από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπων· η δεύτερη μεγαλύτερη οικογένεια γλωσσών είναι η σινοθιβετική.

Την παραγωγή του βίντεο έχει κάνει ο Alex Kuzoian

Δημοφιλή