Αιματηρό τέλος στην ομηρία του Σίδνεϊ

Αιματηρό τέλος στην ομηρία του Σίδνεϊ
An injured hostage is carried out of a cafe in the central business district of Sydney on December 16, 2014. Police stormed the Sydney cafe where a gunman had taken hostages and displayed an Islamic flag, television footage showed early December 16. AFP PHOTO/Peter PARKS (Photo credit should read PETER PARKS/AFP/Getty Images)
An injured hostage is carried out of a cafe in the central business district of Sydney on December 16, 2014. Police stormed the Sydney cafe where a gunman had taken hostages and displayed an Islamic flag, television footage showed early December 16. AFP PHOTO/Peter PARKS (Photo credit should read PETER PARKS/AFP/Getty Images)
PETER PARKS via Getty Images

Με αιματηρό τρόπο ολοκληρώθηκε η επιχείρηση κατά του τρομοκράτη στο Σίδνεϊ, μετά από έφοδο της αστυνομίας στην καφετέρια που κρατούνταν οι όμηροι.

Oι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν έφοδο κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τρία άτομα και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν. Ο ένας από τους νεκρούς είναι ο δράστης, που κατά την αστυνομία ονομάζεται Μαν Χαρόν Μονίς και ήταν πρόσφυγας από το Ιράν. Ο δράστης χτυπήθηκε από σφαίρες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα άλλα δύο θύματα είναι δύο από τους ομήρους, ένας άνδρας 34 ετών και μια γυναίκα 38 ετών.

Συνολικά, μέσα στο καφέ Lindt, στο κέντρο του Σίδνεϊ υπήρχαν 17 όμηροι. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός και μια γυναίκα που δέχτηκε έναν πυροβολισμό στον ώμο.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε μέσα στο καφέ δεν βρέθηκαν εκρηκτικά, είπε ο αστυνομικός διευθυντής της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σκιπιόνε, ο οποίος έκανε λόγο για «μεμονωμένη ενέργεια».

Η έφοδος της αστυνομίας

Η ομηρία έληξε λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα (18:00 ώρα Ελλάδας), μετά από 17 ώρες αγωνίας.

Μισή ώρα νωρίτερα ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις και εμφανίστηκαν φλόγες από το σημείο όπου βρίσκεται το Lindt Chocolat Cafe, στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην καρδιά του Σίδνεϊ. Αμέσως μετά, άνδρες των ειδικών δυνάμεων μπήκαν από μια πλαϊνή πόρτα στο καφέ ενώ την ίδια ώρα πολλοί από τους ομήρους έβγαιναν τρέχοντας από το κτίριο.

Μετά την επέμβαση της αστυνομίας επικράτησε σύγχυση. Ένα ειδικό ρομπότ για την εξουδετέρωση βομβών εισήλθε στο κτίριο ενώ διασώστες και αστυνομικοί μπαινόβγαιναν την ίδια ώρα στο καφέ, προφανώς αναζητώντας τυχόν εγκλωβισμένους ομήρους.

Ιρανός Τζιχαντιστής ο δράστης

Το όνομα του φερόμενου ως δράστη είναι Μαν Χαρόν Μονίς, 49 ετών Ιρανός μετανάστης και αυτοαποκαλούμενος σεΐχης.

Πηγή που πρόσκειται στην αστυνομία της Αυστραλίας ανέφερε ότι ο φερόμενος ως δράστης, έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση και είναι γνωστός στις αρχές διότι έχει στείλει απειλητικές επιστολές στις οικογένειες Αυστραλών στρατιωτών οι οποίοι έχουν σκοτωθεί στο εξωτερικό. Επίσης οι κατηγορίες εναντίον του περιλαμβάνουν και συνέργεια σε φόνο της πρώην συζύγου του, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση. Πηγή του Sky News δήλωσε: «Η λίστα των κατηγοριών εναντίον του είναι τεράστια και ιδιαίτερα ανησυχητική». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μαν Χαρόν Μονίς μετανάστευσε στην Αυστραλία του 1996 από το Ιράν. Ζούσε στα προάστια του Σίδνεϊ και ήταν «ριζοσπαστικός ισλαμιστής».

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, αναφέροντας μόνο ότι γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη.

Έλληνας ανάμεσα στους ομήρους

Νωρίτερα και ενώ ήταν ακόμη σε εξέλιξη η ομηρία, είχαν βγει 13 όμηροι, σε δύο δόσεις, χωρίς να γίνει γνωστό αν είχαν αποδράσει ή αν είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Ανάμεσά τους και ένας ομογενής δικηγόρος, ο Στέφαν Μπαλαφούτης.

Ο δράστης που έχει σπείρει τον τρόμο στην περιοχή ισχυριζόταν ότι είχε τοποθετήσει 4 βόμβες, δύο μέσα στο καφέ και άλλες δύο εκτός. Είχε επίσης απαιτήσει μια σημαία του ISIS και μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστραλό πρωθυπουργό. Τα κίνητρα του Μονίς παραμένουν ασαφή, μολονότι υποχρέωσε τους ομήρους να κρατήσουν τη σημαία μπροστά από ένα παράθυρο του καφέ. Στη μαύρη σημαία, φαίνεται ότι είχε γράψει με αραβικούς χαρακτήρες τη φράση «Δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του».

Καταδικάζει το αιματηρό περιστατικό το Ιράν

Ως αδικαιολόγητη χαρακτήρισε σήμερα η Τεχεράνη το περιστατικό ομηρίας στο καφέ του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, δράστης της οποίας ήταν ένας Ιρανός πρόσφυγας. «Η προσφυγή σε τέτοιες απάνθρωπες πράξεις και η πρόκληση φόβου και πανικού στο όνομα του ελεήμονος Ισλάμ δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μαρζιέχ Αφχάμ σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.

Το περιστατικό ξεκίνησε ενώ πολίτες κατέφθαναν στο Martin Place τη Δευτέρα. Άγνωστος ήταν για πολλές ώρες ο ακριβής αριθμός των ομήρων. Μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν έναν άνδρα με μια τσάντα και ένα όπλο να μπαίνει στην καφετέρια Lindt και όπως αναφέρθηκε, περίπου 10 εργαζόμενοι και 30 πελάτες βρίσκονταν μέσα εκείνη τη στιγμή. Ο Κρις Ρίζον, δημοσιογράφος του Channel 7 που βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το καφέ, έκανε λόγο για 15 ομήρους. Διαβάστε τι μετέδιδε νωρίτερα η HuffPost Greece.

Δημοφιλή