ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/12/2014 15:30 EET | Updated 15/12/2014 15:30 EET

Οι «ελιγμοί» Σαμαρά και η διαφαινόμενη έλευση Τσίπρα στο διεθνή Τύπο

sooc

Νέα δημοσιεύματα στο αμερικανικό Τύπο, συνεχίζουν τη σεναριολογία σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τις αντιδράσεις των αγορών, τα σχέδια διάσωσης και πάντα υπό ο πρίσμα των ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών. Όλο και περισσότερο όμως φαίνεται να εστιάζουν στα δύο κεντρικά πρόσωπα της μάχης που διαβλέπουν πως θα δοθεί άμεσα σε επίπεδο εθνικών εκλογών, δηλαδή στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Wall Street Journal σε κύριο άρθρο της εστιάζει στην «απόφαση του κ. Σαμαρά να επισπεύσει την εκλογή ΠτΔ, που απειλεί την κυβέρνησή του» τονίζοντας πως «μοιάζει να είναι ένας ελιγμός για να εξουδετερώσει το ολοένα πιο δημοφιλές αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υπόσχεται να ακυρώσει τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις και να αναγκάσει τους επενδυτές σε μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Με τις διαπραγματεύσεις για έξοδο της Ελλάδας από το σχέδιο διάσωσης να συνεχίζονται, ο κ. Σαμαράς μοιάζει να ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι θα ξαναψηφίσουν την αντιδημοφιλή σήμερα κυβέρνηση, αντί να ρισκάρουν ένα μεγαλύτερο χάος με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία».

Σημειώνεται δε πως «Κανείς πολιτικός, ούτε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν δοκίμασε να πείσει τους ψηφοφόρους για τα προτερήματα των υλοποιούμενων οδυνηρών, σήμερα, μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν πιο γρήγορα βιώσιμη ανάπτυξη αύριο.

Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να αναστείλει κάποιες μεταρρυθμίσεις για να δείξει προφανώς την ανεξαρτησία του από την τρόικα», υποστηρίζεται στο άρθρο, κάνοντας αναφορά «σε φορολογικές ελαφρύνσεις που επιχειρήθηκαν από την κυβέρνηση και στη μη προώθηση μέτρων σχετικά με τη μείωση των υπαλλήλων στο Δημόσιο».

Η διαφοροποίηση ωστόσο, όπως τονίζεται, της κυβέρνησης από τις απαιτήσεις της τρόικας δεν επέτρεψε τη διαμόρφωση συναίνεσης για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ αντίθετα επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχυθεί, υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ολοκληρωτικά περιττές» και προστίθεται: «Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε ταχθεί κατά του σχεδίου διάσωσης και των μεταρρυθμίσεων που το συνόδευαν το 2010, πριν αναλάβει την εξουσία το 2012. Σήμερα, η στρατηγική του είναι να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους, παρά να τους πείσει (για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων)».

Οι ΝΥΤ «βλέπουν» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά...χρεοκοπία

Στο μεταξύ σύμφωνα με τους New York Times «Η Ελλάδα δεν οδεύει στην έξοδο προς το παρόν», όπως τουλάχιστον αναφέρει ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας και υπογράφει ο Hugo Dixon. Ο αρθρογράφος παραθέτει τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα, από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στη βουλή για την εκλογή προέδρου μέχρι το σενάριο που η χώρα οδηγείται σε βουλευτικές εκλογές «που σε αυτή την περίπτωση θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου».

Επικεντρώνει δε ιδιαίτερα στον ΣΡΥΙΖΑ, τονίζοντας πως ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές, μπορεί να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ενω προβλέπει και πιθανή παραίτηση του Α.Σαμαρά από την προεδρία της ΝΔ και ανάληψη του κόμματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εάν ο κ. Σαμαράς κερδίσει αυτές τις εκλογές θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Θα προσπαθήσει να φοβίσει τους ψηφοφόρους για να τον στηρίξουν παρουσιάζοντας μία φρικιαστική εικόνα για το τι θα έκανε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως, μάλλον απίθανο να πετύχει ο κ. Σαμαράς. Ο Αλέξης Τσίπρας, το αφεντικό του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Είναι σχεδόν βέβαια ότι θα αναδειχθεί το μεγαλύτερο κόμμα.

Βέβαια, υπογραμμίζεται πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει το πρόγραμμά του, οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι ζοφερές. Μεταξύ των λαϊκίστικων πολιτικών υπάρχουν σχέδια για διαγραφή μέρους του κρατικού χρέους και για αύξηση των δημοσίων δαπανών. Και οι δύο προτάσεις θα προκαλέσουν σύγκρουση με την Τρόικα που θα οδηγήσει ταχύτατα την Ελλάδα προς την χρεοκοπία.

Η ευρωζώνη, μπορεί να είναι έτοιμη να δεχθεί αλλαγή των όρων των ελληνικών δανείων, αλλά δεν θα δεχθεί διαγραφή. Ούτε θα δεχθεί υπαναχώρηση στη δέσμευση για έλεγχο των ελλειμμάτων. Ο κ. Τσίπρας ίσως να μην καταφέρει να εκβιάσει την ευρωζώνη επειδή η ελληνική χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει σε ντόμινο χρεοκοπιών άλλων χωρών.

Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, η Αθήνα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές και θα μείνει από κεφάλαια. Πιθανότατα θα υπάρξει μαζική φυγή καταθετών από τις τράπεζες και θα ακολουθήσουν κεφαλαιακοί περιορισμοί. Εάν ο κ. Τσίπρας δεν συμμορφωθεί, θα υπάρξει η απειλή για Grexit.

«Τραγωδία η απόφαση Σαμαρά» εκτιμά το Forbes

Στην μετατροπή της Ελλάδας, για μια ακόμη φορά σε αχίλλειο πτέρνα της ευρωζώνης αναφέρεται το περιοδικό Forbes, σε δημοσίευμα-άρθρο γνώμης με αφορμή κυρίως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και του ενδεχόμενου προκήρυξης πρόωρων εκλογών, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως αναφέρεται η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή «μετατράπηκε σε τραγωδία για τον πρωθυπουργό, καθώς δεν είχαν επιτευχθεί οι απαιτούμενοι στόχοι των δημοσιονομικών μέτρων και κατά συνέπεια οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν δίμηνη παράταση του τρέχοντος σχεδίου διάσωσης» και τονίζεται πως «όλοι όσοι βρίσκονται εκτός ευρωζώνης διερωτώνται εκ νέου πώς ένα κράτος που δεν έπρεπε να ενταχθεί στο ευρώ και που θα έπρεπε να φύγει από το ευρώ το 2010 ανταμείβεται εκ νέου με την απόδοση περισσότερου χρόνου, μολονότι απέτυχε να εκπληρώσει τη συμβολή του στο πρόγραμμα».

Αναφορικά δε με «το ισχυρό ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ» υπάρχει ειδική μνεία στο πρόγραμμά του «που περιλαμβάνει και τη θέσπιση υψηλής φορολογίας για τα μεγάλα εισοδήματα, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της διαπραγμάτευσης για το κούρεμα του ελληνικού χρέους». Προβλεπει δε «να συνεχιστούν οι αναταράξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών έναντι των πολιτικών εξελίξεων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ