Γιάννης Στουρνάρας: «Είχα χρέος να προειδοποιήσω για τους κινδύνους»

Στουρνάρας: «Είχα χρέος να προειδοποιήσω για τους κινδύνους»
SOOC / Konstantinos Tsakalidis

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται, συστήνοντας στους βουλευτές να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο και άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η χώρα, στις αποφάσεις τους -αναφερόμενος στην ανάγκη εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας- επανήλθε με εξηγήσεις.

Όπως είπε, «είχα χρέος να προειδοποιήσω για τους κινδύνους της παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας για την οικονομία». Σημειώνεται ότι η δήλωση Στουρνάρα, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να την χαρακτηρίζει θεσμική εκτροπή.

Παράλληλα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησαν με στελέχη της ΕΚΤ για να επισημάνουν το απαράδεκτο των δηλώσεων του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη.

Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε στη Βουλή την «Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής» η οποία προβλέπει ανάπτυξη 0,7% του ΑΕΠ φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,5%, και για το 2015 προβλέπει ανάπτυξη 2,5%.

Δημοσιονομική προσαρμογή μακράς διαρκείας

Δημοσιονομική προσαρμογή μακράς διαρκείας και προληπτική γραμμή χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, συστήνει μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

Στην Έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα εκτιμά ότι έχει σημειωθεί «αύξηση της καταθετικής βάσης» και προβλέπει ότι η οικονομία φέτος θ΄αυξηθεί με ρυθμό 0,7% και 2,5% το 2015. Ειδικότερα, για το 2015 εκτιμά ότι «διαμορφώνονται θετικές προοπτικές», καθώς αναμένονται ενίσχυση της επενδυτικής ζήτησης και περαιτέρω αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας που, όπως εκτιμάται, θα προσδώσουν μονιμότερα χαρακτηριστικά στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Ωστόσο όπως αναφέρει οι θετικές προοπτικές υπόκεινται σε εγχώριους και διεθνείς κινδύνους και αβεβαιότητες, που ενδέχεται να επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα τους επόμενους μήνες, να καθυστερήσουν ή και να αναστείλουν την ανάπτυξη. Γι' αυτό η οικονομική πολιτική θα πρέπει παραμείνει επικεντρωμένη στη διατήρηση και ενδυνάμωση της τρέχουσας δυναμικής με σκοπό την οριστική έξοδο από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος συστήνει να δοθεί έμφαση σε τέσσερις προτεραιότητες οι οποίες αφορούν:

α. Την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

β. Τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους με έμφαση στην επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης.

γ. Την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση.

δ. Την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας και τα επόμενα χρόνια. Η κύρια έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. . Επίσης, θα πρέπει να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα ύπαρξης εκείνων των εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας οι οποίες δεν δικαιολογούνται με κριτήρια κοινωνικά ή αναπτυξιακά. Μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

«Το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις»

Για το τραπεζικό σύστημα η ΤτΕ εκτιμά ότι άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση. Και τούτο διότι όπως διαπιστώνει η ΤτΕ «παρά την αύξηση της καταθετικής βάσης, την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και την επανάκτηση εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά και στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με κυριότερη τη δυσμενή επίδραση που ασκεί στην πιστοδοτική ικανότητα των τραπεζών σε συνδυασμό με την ύπαρξη μεγάλου μεγέθους αποθέματος προβληματικών δανείων».

Αναφορικά με την μετά Μνημόνιο εποχή ο κ. Στουρνάρας στην Έκθεση υποστηρίζει ότι «όπως έδειξε και η αναταραχή των διεθνών αγορών κεφαλαίων του Οκτωβρίου του 2014, που οδήγησε σε κατακόρυφη άνοδο της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου σε επίπεδα άνω του 9%, η χώρα μας ακόμη χρειάζεται υποστήριξη από ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους εταίρους. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο έως ότου διασφαλιστεί η διατηρήσιμη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της από τις διεθνείς αγορές».

Δημοφιλή