ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/12/2014 16:13 EET | Updated 17/12/2014 13:31 EET

Τα μαθηματικά της 1ης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή. Η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα

SOOC

Στις 3 Φεβρουαρίου του 2010, ο Κάρολος Παπούλιας, εξελέγη για 2η φορά στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ψήφους των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ και του ΛΑ.ΟΣ (λαμβάνοντας 266 ψήφους), ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ.Κ.Ε είχαν δηλώσει παρόντες.

Η όλη κοινοβουλευτική διαδικασία είχε διαρκέσει μόλις 40 λεπτά. Όμως αυτή τη φορά θα ήταν ριψοκίνδυνο να προβλεφθεί ο χρόνος της διαδικασίας, καθώς οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και η πόλωση μεγάλη. Συν τοις άλλοις, παρόντες θα είναι αύριο στη Βουλή και οι προφυλακισθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος και Ηλίας Κασιδιάρης, που δεν χάνουν την ευκαιρία να προκαλούν θόρυβο .

Αύριο Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της εκλογής Σταύρου Δήμα, πρόταση που γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής.

Στις δύο πρώτες ψηφοφορίες 17 και 23 Δεκεμβρίου απαιτούνται για να εκλεγεί πρόεδρος 200 ψήφοι ενώ στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στις 29 του μήνα αρκούν 180.

Τι προβλέπει η διαδικασία

Το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τα βήματα που θα γίνουν στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχής γενομένης αύριο στις 19.00 το απόγευμα.

Ο Κανονισμός προβλέπει πως αν βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου, τότε δηλώνει «παρών». Έτσι, εφόσον μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρών».

Με βάση ανάλογη διαδικασία στο παρελθόν, κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του.

Της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση. Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δικαίωμα πρότασης έχει και η - κατά την έννοια του άρθρου 16 παρ. 5.- ομάδα των ανεξαρτήτων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της. Άλλες υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται στη Βουλή.

Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.

Οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις

Μια ματιά στην αριθμητική της σημερινής Βουλής. Τα δύο κόμματα που κυβερνούν έχουν 155 βουλευτές και χρειάζονται άλλοι 25 για να εκλεγεί Πρόεδρος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 71 βουλευτές και χρειάζεται άλλους 50 για να μπλοκάρει την εκλογή.

Το κλειδί το κρατούν οι 24 ανεξάρτητοι, οι 12 των ΑΝΕΛ και οι 10 της ΔΗΜΑΡ.

Τους τριακόσιους συμπληρώνουν, οι 12 βουλευτές του Κ.Κ.Ε που θα καταψηφίσουν και οι 16 της Χρυσής Αυγής, που επίσης δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση του Σταύρου Δήμα.

Τα 6 ΝΑΙ των ανεξάρτητων

Υπερ της πρότασης Σταύρου Δήμα έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν η Κατερίνα Μάρκου, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Παναγιώτης Μελάς , ο Γιώργος Νταβρής και ο Χρήστος Αηδόνης.

Τα 11 ΟΧΙ των ανεξάρτητων

Κατά της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, έχουν ταχθεί δημοσίως οι Πέτρος Τατσόπουλος, Πάρις Μουτσινάς, Μίμης Ανδρουλάκης, Ραχήλ Μακρή, Θόδωρος Παραστατίδης, Θοδώρα Τζάκρη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Μάρκος Μπόλαρης , Βασίλης Καπερνάρος, Οδυσσέας Βουδούρης, ενώ μόλις την Τρίτη δήλωσε ότι καταψηφίσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, τουλάχιστον κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Οι 7 απροσδιόριστοι

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τι θα πράξουν πλέον οι 7 ανεξάρτητοι που μέχρι σήμερα δεν έχουν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους.

Ο Βύρων Πολυδώρας αν και δεν αποκλείει στο περιβάλλον του να ψηφίσει την υποψηφιότητα Δήμα, μέχρι στιγμής δεν το πράττει δημοσίως. Ίσως αποφασίσει να ανοίξει τα χαρτιά του στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου. «Θα ψηφίσω κατά συνείδηση, που είναι άγρυπνη, εθνική, χαλύβδινη, και όχι πλαστική», δήλωσε για την ψηφοφορία της 17ης Δεκμεβρίου ο κ. Πολύδωρας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιάννης Κουράκος, λογίζονται ότι σε κάποια από τις ψηφοφορίες αν όχι σε όλες θα ψηφίσουν το Σταύρο Δήμα. Απομένει όμως να δούμε τι θα πράξουν. Στην ίδια μοίρα λογίζεται και ο Γιώργος Κασαπίδης, που όμως στην πρώτη ψηφοφορία θα απουσιάζει, λόγω της απώλειας του πατέρα του.

Φημολογία ότι θα ψηφίσουν έστω και στην τελευταία ψηφοφορία τον προτεινόμενο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει αναπτυχθεί και για τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τους νυν ανεξάρτητους Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση εισαγγελέα, ο Στάθης Μπούκουρας αποφυλακίστηκε την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

Τέλος, αδιευκρίνιστο στην κυριολεξία παραμένει τι θα πράξει η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, Μίκα Ιατρίδη που μάλλον κατατείνει προς το όχι.

Η κρίσιμη 3η ψηφοφορία

Λαμβάνοντας υπ' όψιν την προαναφερόμενη αριθμητική στην καλύτερη δυνατή περίπτωση με τη συνδρομή ανεξαρτήτων η πρόταση Δήμα, μπορεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, 168 ψήφους.

Επομένως στην τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία που για την εκλογή απαιτούνται 180 ψήφοι ή θα πρέπει κάποιοι να αναθεωρήσουν τις θέσεις που εξέφρασαν δημόσια, ή να υπάρξουν διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες - γίνεται άλλωστε πολύ λόγος κατά πόσο θα υπάρξει ομόφωνη στάση σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ- ή να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση, με την υπόδειξη άλλου υποψηφίου, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν τα αριθμητικά δεδομένα.

Με άλλα λόγια ίδωμεν γιατί ο δρόμος είναι μακρύς...

Sponsored Post