Τα διεθνή μέσα για την πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Τα διεθνή μέσα για την πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας
Adam Mulligan/Flickr

Στην «αποτυχία» εκλογής Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά την πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή και στις προοπτικές που διαγράφονται, αναφέρονται ανταποκρίσεις από την Αθήνα στα διεθνή μέσα.

Το Reuters επισημαίνει ότι οι 160 ψήφοι για Πρόεδρο της Δημοκρατίες απέχουν πολύ από τον στόχο για τους 180 βουλευτές.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι «η προσοχή πλέον στρέφεται στη δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στις 23 Δεκεμβρίου» και «ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα χρειαστεί τα 2/3 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «αν αποτύχει και στην τρίτη προσπάθεια, στις 29 Δεκεμβρίου, τότε η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές».

Η Deutsche Welle κάνει λόγο για «ελληνική τραγωδία» σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει στις εκλογές, ενώ, επικαλείται δήλωση αναλυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οποίος σημειώνει ότι «αν η Ελλάδα ξεπεράσει την παρούσα πολιτική αβεβαιότητα και παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε η ανάκαμψή της σύντομα θα βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο. Αλλά αν η Ελλάδα αναστρέψει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, μπορεί να κατευθύνεται προς την οικονομική άβυσσο».

Οι Financial Times κάνουν λόγο για αποτυχία στην πρώτη προσπάθεια, ωστόσο, επικαλούμενη δηλώσεις στελέχους της ΝΔ (που δεν κατονομάζει), σημειώνει ότι η διαδικασία έχει ακόμη τύχη.

Ο Guardian αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της πρώτη ψηφοφορίας δεν είναι ιδιαίτερα σπουδαίο και σημειώνει ότι αναβιώνουν ημέρες κρίσης στην Ευρωζώνη. Παραθέτει, επίσης σχόλια αναλυτών οι οποίοι επισημαίνουν ότι το Grexit ή κάποιο άλλο ανάλογο σενάριο επιστρέφει.

Η La repubblica κάνει λόγο για μαύρο καπνό στην Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι μεγάλοι ελιγμοί είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Το ABC αναφέρει ότι «το Κοινοβούλιο απέτυχε να εκλέξει νέο Πρόεδρο στην Ελλάδα κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας», προσθέτοντας ότι αν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των ψήφων στις επόμενες δυο ψηφοφορίες, «θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές».

Το FOX σημειώνεται ότι «κατά την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, η κυβέρνηση δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους», υπογραμμίζοντας ότι «η ψηφοφορία πραγματοποιείται εν μέσω αδιέξοδου στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της».

Όπως επισημαίνεται, ο «συντηρητικός πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στηρίζει για την Προεδρία τον Σταύρο Δήμα, πρώην επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ότι «ο κ. Δήμας είναι ο μοναδικός υποψήφιος».

Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξασφάλισε την υποστήριξη 160 βουλευτών στον πρώτο γύρο για την προεδρική εκλογή, απέχοντας πολύ από το ποσοστό της ενισχυμένης πλειοψηφίας που χρειάζεται για να κερδίσει τον τελικό γύρο, αργότερα στο τέλος του τρέχοντος μηνός».

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή