ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/12/2014 04:04 EET | Updated 17/12/2014 04:06 EET

Χωρίζουν και πάλι οι δρόμοι Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου

eurokinissi

Τη δική τους μάχη χαρακωμάτων συνεχίζουν να δίνουν στο ΠΑΣΟΚ την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση αναζητά εναγωνίως τους 180 βουλευτές που θα δώσουν τον προεδρικό θώκο στον Σταύρο Δήμα.

Χαριλάου Τρικούπη και Πειραιώς (όπου βρίσκεται το στρατηγείο του Γ.Παπανδρέου) επιδίδονται σε κάθε ευκαιρία σε ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ», μέσω παράλληλων ομιλιών και εκδηλώσεων που οργανώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μια ημέρα μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την προεδρική εκλογή, ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται στην Κοζάνη - εκλογική περιφέρεια του Πάρη Κουκουλόπουλου, στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου - όπου θα πραγματοποιήσει πολιτική ομιλία, πλαίσιο της Έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή».

Την ίδια ημέρα, στις 18 Δεκεμβρίου, 700 χλμ πιο μακριά, στην Καλαμάτα η Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Παράταξη, διοργανώνει ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με ομιλητές τον Νάσο Αλευρά και τον Θανάση Χειμωνά, με θέμα τις πρωτοβουλίες του κινήματος, το σχέδιο εξόδου από την κρίση και τις κατευθύνσεις για την επόμενη μέρα.

Μάλιστα, στην σχετική πρόσκληση που έχει διανεμηθεί, αποτυπώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο, η απόφαση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη να μην κάνει βήμα πίσω στην δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης, αφού δεσπόζει κάτω από τον πράσινο ήλιο και τη λέξη ΠΑΣΟΚ, το λογότυπο της Δημοκρατικής Παράταξης μέσα σε κόκκινο φόντο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος, εντός και εκτός Ελλάδας, για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, με απόφαση της η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αμβούργου τάσσεται υπέρ της πρότασης Παπανδρέου για την προκήρυξη εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στην χθεσινή ΓΣ συζητήσαμε το θέμα που ετέθη με την εγκύκλιο, που εστάλη στην Οργάνωσή μας την 14η Νοεμβρίου 2014, σχετικά με την διαδικασία και την διεξαγωγή συνεδρίου για την δημιουργία της «Δημοκρατικής Παράταξης». Ομόφωνα διαπιστώσαμε τα εξής:

1. Η εγκύκλιος, δεδομένου ότι δεν φέρει ούτε τα στοιχεία του συντάκτη ή του αποστολέα, ούτε το όνομα ή τα ονόματα των υπογραφόντων, ημερομηνία σύνταξης, αποδέκτες κλπ., δεν έχει, τυπικά, την παραμικρή αξία ως «επίσημο» κομματικό κείμενο. Ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αμβούργου αποδέκτης ενός παρόμοιου, απαράδεκτα πρόχειρου κομματικού (;) κειμένου!

2. Η κεντρική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ έχει απαξιώσει με την στάση της στα τελευταία δύο-τρία χρόνια τις Οργανώσεις, και ιδιαίτερα εμάς τις Οργανώσεις του Ελληνισμού Διασποράς. Δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ποτέ δεν λάβαμε απαντήσεις, ούτε εμείς ούτε η Γραμματεία της Ν.Ε. Γερμανίας, σε όποιες επιστολές στείλαμε ή θέσεις διατυπώσαμε. Επίσης, έκπληξη προκαλεί η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στο διαδίκτυο, από όπου στο παρελθόν αντλούσαμε με δική μας πρωτοβουλία πληροφορίες για αποφάσεις, εγκυκλίους κτλ. Στην ιστοσελίδα με τη σημερινή της μορφή έχει καταργηθεί ολόκληρο το παρελθόν του Κινήματος! Ούτε καν οι αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου αναφέρονται! Κάποιος που για πρώτη φορά ανοίγει την ιστοσελίδα, θα νομίζει ότι το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες!

3. Στην εγκύκλιο αναφέρεται, πως «Εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λάβαμε…», όμως κανείς από τους συμμετέχοντες συντρόφους δεν ενημερώθηκε σχετικά ούτε γνώριζε, σε ποιες αποφάσεις αναφέρεται το κείμενο, ποιος τις έλαβε και πότε, και, κυρίως, πως αυτές νομιμοποιούνται για να θεωρούνται με βάση το ισχύον καταστατικό του Κινήματος δεσμευτικές για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως αναμφισβήτητα είναι η μορφή, η πορεία και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

4. Το κείμενο, η «εγκύκλιος», αποτελεί μνημείο προχειρότητας, πολιτικής αβελτηρίας και καιροσκοπισμού! Είναι χαρακτηριστική η φράση στην τελευταία σελίδα της: «Φυσικά αν υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις θα υπάρξουν και οι αναγκαίες προσαρμογές στο Συνέδριο» !!! Μα, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι δυνατόν να ασχολούνται κάποιοι με αυτό το για το ΠΑΣΟΚ θεμελιώδους σημασίας θέμα, και να αναφέρουν, ότι η διαδικασία και το Συνέδριο εξαρτώνται από τις πολιτικές εξελίξεις; Η διαδικασία συμμετοχής σε ένα τέτοιο εγχείρημα δημιουργίας μίας νέας Παράταξης, συντρόφισσες και σύντροφοι, αν αποφασιστεί με βάση δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες συμμετέχουν όλες οι Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και οι οποίες εγγυώνται την συμμετοχή της βάσης του Κινήματος, οφείλει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένη, με βάση σοβαρή και επίπονη, διεξοδική συζήτηση σε βάθος, και να μην εξαρτάται από τις οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις. Προφανώς οι συντάκτες της «εγκυκλίου» προσπαθούν εκ των προτέρων να δημιουργήσουν άλλοθι, για να διαφοροποιήσουν τη στάση (και τις θέσεις;) τους με αφορμή οποιοδήποτε πολιτικό γεγονός, που θα κρίνουν αυτοί!

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

1. Καλούμε την ηγεσία και το Κίνημα να προχωρήσουν στην προκήρυξη εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με βασικό θέμα συζήτησης την παραπέρα πορεία του Κινήματος και την δημιουργία συμπαράταξης με άλλα κόμματα ή πρόσωπα του ευρύτερου αριστερού, σοσιαλιστικού, σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

2. Το συνέδριο θα αποφασίσει για την περεταίρω διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της εκλογής Προέδρου.

3. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι σταθερή και όχι εξαρτώμενη από οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις και θα εξασφαλίζει την συμμετοχή της ευρύτερης βάσης, των (εναπομεινάντων) μελών και φίλων του Κινήματος και όλων των Οργανώσεων.

Μειοψήφησε η άποψη, ότι μπορεί να προχωρήσει τώρα η δημιουργία Δημοκρατικής Παράταξης, με απαραίτητη προϋπόθεση την διατήρηση της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Για την Γενική Συνέλευση της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αμβούργου

Ο Γραμματέας

Πάνος Γ. Δροσινάκης