ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/12/2014 20:25 EET | Updated 18/12/2014 20:40 EET

Αντώνης Σαμαράς: «Όλοι έχουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα»

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Antonis Samaras arrives for a meeting of EPP members ahead of an EU summit in Brussels on Thursday, Dec. 18, 2014. European Union leaders meet with the top agenda item an ambitious plan to use EU seed money and loan guarantees to jumpstart investment and revive the EU's growth and job creation rates. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σύνοδος Κορυφής

Χωρίς την παραμικρή αναφορά για την Ελλάδα, ούτε στο κείμενο των συμπερασμάτων, ούτε στον δείπνο των ηγετών, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος "εξπρές" στις Βρυξέλλες.

Ο Αντώνης Σαμαράς ωστόσο βρέθηκε εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τους περισσότερους συναδέλφους του να ρωτούν να μάθουν για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και τον Έλληνα πρωθυπουργό να διατυπώνει την αισιοδοξία του για την εκλογή προέδρου δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου.

Το κλίμα μετέφερε στους δημοσιογράφους λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "όλοι έχουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα".

Την ιδία στιγμή η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, αναφερόταν ευθέως στις εξελίξεις στη χώρα μας και εξέφραζε την ευχή να υπάρξει λύση μέσω της εκλογής προέδρου δημοκρατίας.

«Εύχομαι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία εκλογής προέδρου δημοκρατίας στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείσα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε μία σταθερή πορεία.

Το πακέτο Γιούνκερ

Κατά τα αλλά, στο τραπέζι των συζητήσεων του Συμβουλίου Κορυφής βρέθηκε το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, που αφορά σημαντικά και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια στροφή της ΕΕ από την περίοδο ύφεσης προς την ανάπτυξη' βασισμένο στο τρίπτυχο δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου συζητήθηκε το πακέτο Γιούνκερ ύψους 315 δις ευρώ για την ανάπτυξη στην ΕΕ.

«Το πακέτο Γιούνκερ είναι φιλόδοξο και άμεσα υλοποιήσιμο και όλοι το χαιρετίσαμε ως ένα πακέτο με πολιτικό συμβολισμό και ως πρωτοβουλία που δείχνει την στροφή της Ευρώπης από μία περίοδο ύφεσης προς την ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι: «Το τρίπτυχο δημοσιονομική προσαρμογή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις δεν είναι το σωστό τρίγωνο χωρίς το τρίτο σκέλος, δεν θα ήταν σωστή η πολιτική και δεν θα ήταν ανταγωνιστική η Ευρώπη στο μέλλον.

Το πακέτο Γιούνκερ σηματοδοτεί επίσης την προστιθέμενη αξία του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα σε τομείς που δεν θα μπορούσε και δεν θα τολμούσε να επενδύσει. Εν αντιθέσει με τα ΕΣΠΑ μιλάμε για δάνεια και για ανάληψη ρίσκου από την ΕΕ για δάνεια που διαφορετικά δεν θα δίνονταν. Το τελευταίο διάστημα έχει υπολογιστεί ότι από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί 430 δις οι επενδύσεις έχει περιοριστεί η δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχει μειωθεί η ανταγωνιστικότητα και τα πλεονεκτήματα έναντι ΗΠΑ και Κίνας έχουν εν πολλοίς εξατμιστεί. Είχαν μείνει πίσω σημαντικές υποδομές όπως τα δίκτυα, η έρευνα και η καινοτομία. Με το πακέτο Γιούνκερ προβλέπεται ταμείο στρατηγικών επενδύσεων που θα παρέχει εγγυήσεις και χρηματοδότηση για επενδύσεις. Θα είναι μέσα σε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει απλοποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας. Από τον Μάρτη θα αρχίσει η υλοποίησή του. Από τον Γενάρη όμως θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα σε έτοιμα σχέδια. Στην Ελλάδα στόχος είναι ο εντοπισμός ώριμων μεγάλων έργων δημόσιων και ιδιωτικών. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες τρεις χώρες που έστειλε λίστα με τέτοια έργα. Είναι σημαντικό ότι τα χρήματα δεν θα προέλθουν από τα διαρθρωτικά ταμεία ή το ταμείο συνοχής».

Στην Σύνοδο συζητήθηκε το μεγάλο θέμα της φοροαποφυγής και έγινε μεγάλη κουβέντα για την ανταλλαγή στοιχείων επιβατών. Συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ώστε να μπορέσει κάθε χώρα να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια.