Σύνοδος Κορυφής: «Πέρασε» το σχέδιο Γιούνκερ για τις επενδύσεις 315 δισ. ευρώ παρά τις επιφυλάξεις

Σύνοδος Κορυφής: «Πέρασε» το σχέδιο Γιούνκερ για τις επενδύσεις 315 δισ. ευρώ παρά τις επιφυλάξεις
Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images
Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν το επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 315 δισ. ευρώ -το σχέδιο Γιούνκερ- που έχει ως στόχο να αναζωογονήσει τις επενδύσεις, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ολοκληρώνεται εκτάκτως απόψε, μισή ημέρα πριν από το προβλεπόμενο.

«Συμφωνήσαμε σε τρία πράγματα: πρώτον, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου στρατηγικών επενδύσεων· δεύτερον, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να εντείνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις· τρίτον, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να διασφαλίσουμε την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών» ανέφερε ο Τουσκ.

Όπως σημείωσε, «αυτά τα τρία στοιχεία από κοινού συγκροτούν τη στρατηγική μας για την επιτάχυνση της ανάκαμψης».

Ο Τουσκ ανέφερε επίσης μέσω Twitter ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα συνεδριάσουν ξανά αύριο Παρασκευή, όπως προβλεπόταν -κάτι που προκάλεσε αίσθηση- αλλά θα κλείσουν απόψε τη σύνοδο, αφού συζητήσουν σχετικά με τη Ρωσία και με την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Οι επιφυλάξεις των Ευρωπαίων ηγετών

Πάντως, νωρίτερα οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις για το σχέδιο που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Είχαν χαρακτηρίσει το συνολικό του μέγεθος -315 δισ. ευρώ- «πολύ ανεπαρκές», ενώ υπάρχει η δυνατότητα τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στην χρηματοδότηση του κεφαλαίου. Πάντως ο Τουσκ δεν διευκρίνισε στη δήλωσή του εάν έγιναν αλλαγές στα προσχέδια των συμφωνιών.

Προκειμένου να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν το νέο ταμείο, η Κομισιόν προτείνει τα ποσά που θα καταβληθούν να μην λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του ελλείμματος τους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις στις χώρες που έχουν δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών, όπως η Γερμανία, να συνεισφέρουν στο ταμείο επενδύσεων, που ο ίδιος ο Γιούνκερ χαρακτηρίζει το σημαντικότερο σχέδιο της θητείας του και αποσκοπεί να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Όμως η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ περιορίστηκε την Πέμπτη σε μια ελάχιστη υποστήριξη και προτίμησε να επιμείνει στην ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει ότι η Γαλλία θα στηρίξει το σχέδιο επενδύσεων, ενώ ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, είπε ότι η χώρα του δεν θα καταβάλλει «καμία συνεισφορά» στο ταμείο επενδύσεων. Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δεν έκρυψε τον προβληματισμό της χαρακτηρίζοντας τη δομή του σχεδίου Γιούνκερ «προς το παρόν δημιουργική».

Το Βέλγιο επίσης αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει το σχέδιο στην παρούσα φάση.

Δημοφιλή