Ο Κάστρο έτοιμος για διάλογο χωρίς ταμπού με τις ΗΠΑ

Ο Κάστρο έτοιμος για διάλογο χωρίς ταμπού με τις ΗΠΑ
AP Photo/Ramon Espinosa, Pool
AP Photo/Ramon Espinosa, Pool
ASSOCIATED PRESS

Έτοιμος να μην εξαιρέσει κανένα θέμα από τον διάλογο με την Ουάσινγκτον δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, συμπληρώνοντας πως βλέπει στην προσέγγιση με τις ΗΠΑ την άρση ενός εμποδίου που υπάρχει εδώ και μισό αιώνα.

«Ο λαός της Κούβας χαιρετίζει αυτήν τη δίκαιη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα» δήλωσε ο Κάστρο σε ομιλία με την οποία έκλεισε την εξάμηνη κοινοβουλευτική σύνοδο.

«Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για έναν διάλογο με όρους σεβασμού και αμοιβαιότητας για τις διαφορές μας» είπε, αν και ξεκαθάρισε ότι η Κούβα δεν θα υποχωρήσει ως προς τις σοσιαλιστικές της αρχές: «Οπως εμείς δεν έχουμε ζητήσει ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάξουν το πολιτικό τους σύστημα, θα ζητήσουμε σεβασμό για το δικό μας».

Προειδοποίησε ακόμη πως η Κούβα θα είναι σε επαγρύπνηση για να διαφυλάξει τον σεβασμό απέναντι στην εθνική ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση.

Ο Κάστρο δήλωσε επίσης ότι η Κούβα αντιμετωπίζει έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα πριν από την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο εναντίον της, εν μέρει διότι ισχυροί κύκλοι κουβανο-αμερικανών εξορίστων θα αποπειραθούν να σαμποτάρουν τη διαδικασία της εξομάλυνσης.

Την Τετάρτη, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κούβας έκαναν την ιστορική ανακοίνωση για την πρόθεσή τους να εξομαλύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Οι πρώτες επίσημες επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τον επόμενο μήνα την Αβάνα για να αρχίσουν συνομιλίες. Ο Ομπάμα έχει προαναγγείλει ότι η κυβέρνησή του θα ασκήσει πιέσεις για θέματα ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τους προσεχείς μήνες.

Δημοφιλή